Region

TRUDNICA DOŽIVJELA MUKE U KLINICI ! Satima krvarila zbog greške ljekara, jedva je spasili!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Satima je krvarila u prostorijama klinike, izgubila je čak dvije trećine cjelokupne krvi u organizmu i materica joj je pukla na nekoliko mjesta, da bi na kraju, prema savjetovanju glavne sestre, odlučila da ode u GAK Višegradska.

Izvor: Kurir/ društvene mreže/ privatna arhiva

Protiv Zorana K., inače doktora koji je radio na poliklinici "011 Medical Team-Beograd", pokrenuta je istraga nakon smrti pacijenta Nikole Bakića (39) u decembru 2022. godine, posle rutinske operacije hemoroida. Ovo, međutim, nije jedini slučaj koji je doveo u pitanje rad privatne klinike, koja je inače trenutno zatvorena.

Svoju bolnu ispovijest za medije ranije je dala Beograđanka Tina Plemić (38), koja je ovu kliniku posjetila u septembra 2020. godine radi pregleda carskog reza, a s obzirom na to da je u pitanju bila trudnoća koju je vodila upravu u toj klinici, nije ni slutila da će joj se ljekari 12 sati boriti za život zbog bezazlene intervencije uslijed čega joj je popucala materica.

Doktor je uočio manji koagulum u materici, te mi zakazao kontrolu za 23. septembar. Na toj kontroli rekao mi je da momentalno treba da se uradi intervencija vakuum uterusa kako bi odstranio izuzetno mali koagulum od 16 mm, predstavljajući to kao trivijalni zahvat, ali nužan - započela je priču ova žena za medije i dodala da je intervencija bila izuzetno bolna, na šta je ljekar koji je operisao rekao njenom suprugu da je previše razmažena.

Ona je, prema njenim riječima, satima krvarila u prostorijama klinike, izgubila je čak dvije trećine cjelokupne krvi u organizmu i materica joj je pukla na nekoliko mjesta, da bi na kraju, prema savjetovanju glavne sestre, odlučila da ode u GAK Višegradska.

Kasnije smo saznali da u ustanovi nisu postojali uslovi za adekvatnu reanimaciju u takvom stanju, kao što su nadoknada krvi, faktora koagulacije, laboratorijske dijagnostike, monitoringa, operativnog liječenja… Nisu organizovali sanitetsko vozilo kako nalaže ljekarski protokol u takvim situacijama, već su me pustili sa suprugom privatnim automobilom sa braunilom u ruci, dok sam obilno krvarila - ispričala je ova Beograđanka koja se dugo oporavljala nakon silnih komplikacija koje su je zadesile, opisujući da je u tom trenutku bila potpuno onesposobljena za život.

Podsjećanja radi, u ovoj poliklinici je 26. decembra 2022. godine Zoran K., kako je saopštilo tužilaštvo, izvršio operativno liječenje hemoroidalnih čvorova Nikoli Bakiću u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije Nikola trpio jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ali je uprkos tome pušten na kućno liječenje oko 18 časova. Nikola je 29. decembra 2022. godine primljen u Urgentni centar KCS, gdje je i pored adekvanih medicinskih mjera sjutradan preminuo.