Region

KOMŠIJE POVLAČE LIJEK U APOTEKE! Može biti opasan: Izaziva ozbiljna oštećenja

Autor Miloš Škrbić

To znači da će lijek moći da se prodaje isključivo u apotekama, odnosno pod nadzorom i savjetom farmaceuta, a ne u maloprodajnim pojedinim objektima, ili drogerijama, kako je do sada bilo.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Hrvatska agencija za ljekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je dopis zdravstvenim radnicima o promjeni mjesta izdavanja Iberogast oralnih kapi, tečnih, zbog mogućeg rizika od oštećenja jetre.

To znači da će lijek moći da se prodaje isključivo u apotekama, odnosno pod nadzorom i savjetom farmaceuta, a ne u maloprodajnim pojedinim objektima, ili drogerijama, kako je do sada bilo. Nosilac odobrenja Baier d.o.o. je u saradnji sa Agencijom za ljekove i medicinske proizvode (HALMED) i Evropskom agencijom za ljekove (EMA) uputila pismo zdravstvenim radnicima o promjeni mjesta izdavanja lijeka Iberogast oralne kapi, tečne, zbog mogućeg rizika - oštećenja jetre.

Lijek Iberogast je indikovan za simptomatsko liječenje funkcionalnih i motilitetnih gastrointestinalnih poremećaja, na primjer funkcionalne dispepsije i sindroma iritabilnog crijeva, uključujući gastrointestinalne grčeve, kao i za suportivno simptomatsko lečenje gastritisa kod djece starije od 6 godina, adolescenata i odrasli.

U Evropskoj uniji su prijavljeni slučajevi povrede jetre izazvane ljekovima (DILI), uključujući otkazivanje jetre koje je dovelo do transplantacije, tokom upotrebe Iberogasta. Pomenuti slučajevi oštećenja jetre prijavljeni su nakon puštanja lijeka u promet.

Imajući u vidu indikacije za koje se lijek koristi i moguće ozbiljne neželjene efekte, mesto izdavanja lijeka je promijenjeno sa apoteka i specijalizovanih maloprodajnih objekata na isključivo apoteke, kako bi se lijek izdavao pacijentima pod nadzorom farmaceuta.

Korišćenje lijeka

Ovaj lijek treba koristiti samo kod onih pacijenata kod kojih je indikovana upotreba lijeka, uzimajući u obzir postojeća ili prethodna oboljenja jetre, istovremenu primenu drugih ljekova, kao i druga stanja koja mogu uticati na funkciju jetre.

Ukoliko se pojave znaci oštećenja jetre (žuta koža ili oči, tamna mokraća, bol u gornjem dijelu stomaka), terapiju treba odmah prekinuti, a pacijente uputiti da se konsultuju sa ljekarom.

Na spoljnom pakovanju lijeka Iberogast uočeno je istaknuto uokvireno upozorenje "Ne uzimajte Iberogast ako imate ili ste imali oboljenje jetre ili uzimate ljekove sa neželjenim efektom oštećenja jetre navedenim u uputstvu za lijek“ kako bi se dodatno naglasilo kontraindikacije za upotrebu lijeka.

Isporuka Iberogasta isključivo u apotekama stupa na snagu 1. januara 2025. godine, a nakon tog datuma lijek više neće biti dostupan u specijalizovanim maloprodajnim apotekama. Nova pakovanja Iberogasta biće dostupna nakon navedenog datuma. Do isteka zaliha starih pakovanja, na tržištu će biti dostupna ranija i nova pakovanja Iberogasta.