Region

SUĐENJE MASOVNOM UBICI IZ MLADENOVCA VISOKORIZIČNO! Ipak neće biti u Specijalnom sudu u Beogradu, donijeta odluka

Autor Jana Desovski

Suđenje Urošu Blažiću će biti u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a ne u Specijalnom sudu kako su najavljivali.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

Vrhovni sud donio je odluku da se suđenje krvniku Urošu Blažiću, koji je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet, a ranio 12 osoba, iz bezbjednosnih razloga iz Višeg suda u Smederevu premjesti u Beograd, u sudnicu Okružnog zatvora u Beogradu.

Kako prenosi Blic ova informacija je, potvrđena iz Vrhovnog suda, i određeno je da se pripremno ročište i glavni pretres u predmetu Višeg suda u Smederevu, održe izvan područja Višeg suda u Smederevu, u sudnici Višeg suda u Beogradu, u Okružnom zatvoru.

Termin suđenja još uvijek nije zakazan jer pomenuta odluka treba da se dostavi sudu u Smederevu, koji će potom podnijeti zahtjev sudu u Beogradu za određivanje termina ročišta.

Podsjetimo 23. maja u Višem sudu u Smedrevu trebalo je da se održi pripremno ročište za zločin u Malom Orašju i Duboni, ali ono nije održano jer u trentuku kada su stražari u sudnicu uveli masovnog ubicu Uroša Blažića, sa pancirom i lisicama vezanih ruku i nogu, bijesni roditelji i rođaci njegovih žrtava su nasrnuli i pokušali da ga linčuju. Veći incident spriječila je sudska straža i policija koja je brzo uspjela da izvede ubicu i njegovog oca Radišu kojem se takođe sudi u ovom slučaju, a upravo zbog ovoga je zatraženo da se suđenje izmjesti. 

U prvom trenutku se pretpostavljalo da će suđenje biti održano u sudnici Specijalnog suda u Beogradu, ali je Vrhovni sud ipak odredio sudnicu u Okružnom zatvoru smatrajući je podesnijom za suđenje koje je ocijenjeno kao visokorizično.

Inače sudnica u Okružnom zatvoru otvorena je 2009. godine i ona je predviđena za održavanje suđenja visokog rizika. Ova sudnica ima tri ulaza i rađena je po uzoru na sudnice Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu. U njoj ima 20 mjesta za advokate i veći broj okrivljenih, a kapacitet sale za posjetioce suđenja je 40 mesta.

Takođe, kada je ova sudnica u pitanju, postoje tehničke mogućnosti video prenosa suđenja, prevođenja, kao i drugi uslovi za nesmetano obavljanje procesa.