Region

TAJNA SLUŽBA NA VELIKIM MUKAMA: Evo šta će se dogoditi ako Tramp bude osuđen na ZATVORSKU KAZNU zbog mahinacija

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Donald Tramp proglašen je krivim po optužbama za krivično djelo što predstavlja potencijalne izazove za Tajnu službu koja je odgovorna za njegovu zaštitu!

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL

Bivši američki predsjednik Donald Tramp proglašen je krivim po optužbama za krivično djelo što predstavlja potencijalne izazove za Tajnu službu koja je odgovorna za njegovu zaštitu!

Do sada nezamisliv scenario mogao bi uskoro da postane realnost.

"Trenutni zakon nažalost ne predviđa kako će zaštita Tajne službe uticati na zatvorsku kaznu zaštićenog lica. Čak i bivšeg predsjednika" - rekao je demokrata Beni Tompson iz Komiteta za bezbjednost Predstavničkog doma.

Tramp je proglašen krivim po sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovne dokumentacije. Optužbe su se odnosile na navodne isplate izvršene uoči predsjedničkih izbora 2016. godine kako bi se kupila ćutnja porno glumice Stormi Danijels o navodnom vanbračnom seksualnom susretu sa Trampom 2006. godine.

Tramp je negirao sve optužbe i bilo kakvu aferu sa Danijelsom.

Međutim, razvoj događaja pokrenuo je niz pitanja, uključujući i to kako će se Tajna služba prilagoditi. Agencija je za Foks njuz rekla da ishod slučaja "nema uticaja" na način na koji Tajna služba ispunjava misiju.

"Naše mjere bezbjednosti će se nastaviti nepromijenjeno" - rekao je šef komunikacija Tajne službe Entoni Guljelmi.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams ranije je rekao da su pritvorski centar i zatvor na ostrvu Rikers spreman da primi Trampa. Nije poznato ni da li će u slučaju da bude pritvoren biti smješten sam ili sa opštom populacijom.

"Odjeljenje će pronaći odgovarajući smještaj za njega ako završi u našem pritvoru" - rekao je ranije portparol Odeljenja za popravne kazne.

Njujork tajms navodi da je bilo razgovora između Tajne službe i drugih organa za sprovođenje zakona o tome kako da se zaštiti Tramp ako bude nakratko u zatvoru zbog nepoštovanja suda, ali izazov duže zatvorske kazne tek treba da se riješi.

Izricanje presude je zakazano za jul, međutim, vjerovatno će uslediti niz dugih Trampovih žalbi koje bi mogle da budu upućene Vrhovnom sudu.

AT Smit, bivši zamjenik direktora agencije, rekao je da Tajna služba neće dozvoliti da misija bude ugrožena.

"Tajna služba će se pozabaviti prilikama. Radiće sa kolegama kako bi ispunili svoju misiju, a to je zaštita bivšeg predsjednika" - rekao je Smit.

Jedna potencijalna prepreka toj zaštiti mogla bi doći od Tompsona i demokrata koji su u Domu predstavili zakon kojim se ukida zaštita Tajne službe zvaničnicima osuđenim na zatvor.

Zakon se bavi mogućnošću da bi logistika zaštite Tajne službe rezultirala time da Tramp dobije kućni pritvor, a ne zatvor.

"Ovaj zakon bi uklonio potencijal za sukobljavanje linija ovlašćenja u zatvorima i omogućio sudijama da odmjere kaznu pojedincima bez potrebe da uračunaju logističke brige osuđenika sa zaštitom Tajne službe" - navodi se u dokumentu.