Region

KAZNE ZA SVE KOJI KORISTE DINAR NA KOSOVU: Od danas gotovinske transakcije samo u eurima

Autor Nevena Davidović

Završen je prelazni period od tri mjeseca po pitanju dinara na Kosovu i Metohiji.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Kako prenosi RTK, juče se završio prelazni period od tri mjeseca koji je tzv. Centralna banka Kosova odredila po pitanju dinara. Kako se navodi u tekstu, od danas će biti preduzete mjere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu i Metohiji koriste druge valute osim eura.

Dalje se ističe da u ovom prelaznom periodu nisu izricane kaznene mjere, ali su građani informisani o primjeni uredbe o gotovinskom plaćanju. U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu i Metohiji dobile su instrukcije da otvore nove filijale na sjeveru.

Od 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu i Metohiji moraju da se obavljaju u eurima.

"Druge valute osim eura, mogu da se koriste na Kosovu kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neeuro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neeuro valutama i za devizne aktivnosti", navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, upitan prije nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje tzv. Centralna banka Kosova, a ne izvršna vlast.