Region

ZVICER: Rekao sam ti da samo mi možemo obaliti Vučića

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

“Reko sam ti da samo mi možemo obaliti Vučića da mu na početak prvenstva 40h (hiljada) počne skandirati... Svaku vlast u Srbiji su obalili navijači”, šalje Zvicer.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić/MONDO/Stefan Stojanović/Adria media group

Zvicer i Milović razgovaraju o spoljnoj politici i razmatraju kako će se dolazak Bajdena na čelo Amerike odraziti na države regiona. Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača: Svaku vlast u Srbiji su obalili navijači, poručuje Zvicer, pišu Vijesti.

“Ma kakav narod, pa puno je više Srba vazda bilo, nego nisu smjeli glasati i isticati... Milu su kola nizbrdo i nema ko će ih zaustaviti”

Samo mi možemo obaliti Vučića, poručuje Radoje Zvicer sada odbjeglom policajcu Ljubu Miloviću dok razglabaju o međunarodnoj politici.

Vođa kavačkog kriminalnog klana i njegov saradnik o tome diskutuju na kriptovanoj telefonskoj aplikaciji 10. januara 2021. godine, a povod im je dolazak Džoa Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

Bajden je upravo u tom periodu pobijedio Donalda Trampa na tamošnjim predsjedničkim izborima.

Sagovornici su, piše na Skaju, saglasni da njegov izbor za predsjednika Amerike odgovara svima, osim Srbiji i velikosrpskoj politici.

Milović u tom kontekstu navodi da se Bajdenovim dolaskom mora zaokrenuti politika na Balkanu, i da će SAD ići “na rušenje Vučića svim silama”...

“Reko sam ti da samo mi možemo obaliti Vučića da mu na početak prvenstva 40h (hiljada) počne skandirati... Svaku vlast u Srbiji su obalili navijači”, šalje Zvicer.

U redovima kavačkog klana, kako će kasnije registrovati i istražitelji iz Crne Gore i Srbije, bili su između ostalih i Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji su godinama rukovodili dobrim dijelom navijača beogradskog Partizana, pišu Vijesti.

Milović: Tu treba mudro odigrati u narednom periodu.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Zvicer: Bajden ti odgovara svakoj državi bez srb (Srbiji).

Milović: Srbiji, Republici Srpskoj i velikosrpskoj politici.

Zvicer: Ja sam im rek’o da dobro izmjere, što god odluče, prihvatam... Onoga Stanivukovića drže Englezi...

Milović: Mislim da će pokušat’ Stefanovića da oslabi Vučić svim silama. Sve mu smjenjuje. A Stanivuković je prikriveni velikosrbin, veći je nacionalista od Dodika. Ja sam ga pratio i volio dok nijesam čuo njegove izjave vezano za litije, Crnu Goru, Srebrenicu, Dejtonski sporazum, Kosovo...

Zvicer: Jeste, ne krije on to, u svaki razgovor pominje strica koji je poginuo.

Milović: Sve veliko srbska teška politika, tako ne mogu naprijed. Srbi sa ovakvom politikom odu 3 god (godine) naprijed, pa 10 u nazad.

Zvicer: Mijenjaće to stranci, pošto su ova naša gamad poltronska spremna na sve. Samo da ove skinemo u CG pa što god.

Predsjednik Vlade Crne Gore u tom periodu bio je Zdravko Krivokapić, čija je vlada formirana oko mjesec dana prije toga, odnosno 4. decembra 2020. godine. DPS je na izborima u avgustu te godine izgubio nakon tridesetogodišnje vladavine.

Milović: Čim ojačaju malo ekonomski, odma’ počinju da zavlače nos u region. Niko ne valja sem oni... Šuplji su ovi dobro. Valjda se narod osvijesti...

Zvicer: Ma kakav narod, pa puno je više Srba vazda bilo, nego nisu smjeli glasati i isticati... Milu su kola niz brdo i nema ko će ih zaustaviti. Hapšenje Brana je jaki momenat za glasače i sve...

Nikšićanin Branislav Brano Mićunović uhapšen je u Budvi 6. januara 2021. godine, nakon što je pronađeno oružje u automobilu u kom se nalazio.

Uz njega, tada je slobode lišeno i još nekoliko osoba iz Mućunovićevog obezbjeđenja.

Prema podacima Agencije za nacionalnu bezbjednost, Mićunović je na čelu jedne od kriminalnih ekipa u Crnoj Gori. On je više puta to demantovao.

Protiv Zvicera i Milovića vode se brojni krivični postupci u Crnoj Gori, ali i okruženju.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) juče je saopštilo da je podiglo još jednu optužnicu protiv njih i još 11 osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije, šverca droge i pranja novca.

Optuženi su Milović, Zvicer, Mileta Ojdanić, Milo Božović, Miloš Mišurović, Filip Zindović, Petar Lazović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Ivan Stamatović, Vjekoslav Lambulić, Radovan Perović i Bojan Ojdanić.

Objašnjava se da je predmet tog tužilačkog akta, krijumčarenje više od pet tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali i prenos tako dobijenog prljavog novca iz Holandije u Crnu Goru, kako bi se prikrilo njegovo porijeklo u iznosu od 1.375.000 eura: “Povodom kojih događaja je, između ostalog, Specijalno državno tužilaštvo ranije podiglo optužnicu protiv 21 lica”.

“Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 13 okrivljenih: Lj.M., M.O., M.B.,M.M., F.Z., P.L., N.B.,M.P., I.S., V.L., R.P., B.O. i R.Z., i to protiv okrivljenih: V.L., R.P. i B.O., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv okrivljenih: Lj.M., M.O., M.B., M.M., F.Z., P.L., N.B., M.P., I.S., V.L., R.P., B.O. i R.Z., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a protiv okrivljenog B.O. i za krivično djelo pranje novca, izvršena u periodu od novembra 2019. do marta 2021. godine, u Južnoj Americi i pojedinim državama Zapadne Evrope i u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju koje potpisuje tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić, kako prenose Vijesti.

Optužnicom je predloženo da se okrivljenima Lambuliću, Peroviću i Bojanu Ojdaniću produži pritvor, a da se Miloviću, Zindoviću, Bugarinu, Stamatoviću i Zviceru sudi u odsustvu.

Oni su u bjekstvu, a za njima su raspisane međunarodne potjernice.

Nakon što su početkom oktobra 2023. godine uhapšeni Lambulić, Perović i Bojan Ojdanić, Vijestima je iz SDT-a nezvanično saopšteno da to nije kraj i da će sa inspektorima SPO-a nastaviti rad u tom predmetu.

“SDT i SPO će nastaviti rad u ovom predmetu, jer je stigao veliki dio Skaj prepiske, pa se očekuju nova hapšenja kada se okonča analiza”, kazao je tada sagovornik lista uključen u istragu.

Istražitelji su tada, navodno, identifikovali Perovića, Ojdanića i Lambulića kao korisnike naloga na Skaj aplikaciji, preko kojih su naručivane veće količine kokaina od Milete Ojdanića. On je slobode lišen u martu prošle godine.