Region

PAPA FRANJO: SA KOLIKO MRTVIH ĆE SE OVO ZAVRŠITI?

Autor Gordana Šćepanović Izvor Beta

Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve, kazao je da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti da podigne ,,bijelu zastavu" i pregovara o prekidu rata sa Rusijom.

Izvor: Wanted

On je u jednom švajcarskom intervjuu koji je snimljen u februaru ali će u cjelosti tek biti emitovan u martu, izjavio da strana koja gubi u određenom sukobu mora da smogne hrabrosti da prizna poraz i da pristane na moguće pregovore kako bi se sukob okončao, naveli su iz portala Beta.

"Vjerujem da je jači onaj ko vidi situaciju, misli o ljudima i ima hrabrost bijele zastave i pregovara", rekao je papa i dodao da pregovore treba voditi uz posredstvo međunarodnih sila i da za njih treba imati smjelosti, kada "stvari idu naopako", prenosi Rojters.

"To budi osjećaj stida, ali sa koliko mrtvih će se ovo završiti? Treba pregovarati na vrijeme i potražiti neku zemlju koja će djelovati kao posrednik", rekao je Papa Franjo u intervjuu koji je vođen prije nego što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponudio da bude domaćin samita Ukrajine i Rusije za okončanje rata, piše portal Beta.

Erdogan je novu ponudu iznio poslije sastanka u Istanbulu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je izjavio da i ukoliko želi mir neće predati teritoriju svoje zemlje. 

Portparol Zelenskog nije odmah odgovorio na zahtjev da prokomentariše izjavu poglavara Rimokatoličke crkve.