Region

ŠTA KAŽE IZVJEŠTAJ ODIHR O IZBORIMA U SRBIJI? Vlast i opozicija različito tumače preporuke

Autori Euractiv Đina Radulović

U izvještaju ODIHR-a između ostalog se konstatuje da bi trebalo uzeti u obzir zabrinutost u vezi sa tačnošću biračkih spiskova, raditi na povjerenju javnosti, razmotriti zakone. Brnabić poručuje da će naredna vlada nastaviti saradnju.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Posle preliminarnog izvještaja objavljen je i zvanični izvještaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojem se analiziraju uslovi izbora 17. decembra. U dokumentu, u kojem se ističe da je neophodno pokrenuti zakonodavne promjene prije sledećih izbora, preporuke su sažete u 25 stavki, a po reakcijama reklo bi se da političke strane u Srbiji iste tumače drugačije.

Dok opozicija poručuje da izvještaj dokazuje izbornu krađu, premijerka u tehničkoj vladi Ana Brnabić kaže da je neuporedivo objektivniji od nekih drugih posmatračkih misija i da ne postoje nikakvi dokazi ni kritike u vezi sa onim što su neki nazivali krađom izbora.

U izveštaju ODIHR-a između ostalog se konstatuje da bi trebalo uzeti u obzir zabrinutost u vezi sa tačnošću biračkih spiskova, raditi na povjerenju javnosti, kao i da treba razmotriti zakone, propise i prakse, kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšala revizija Jedinstvenog biračkog spiska, učešćem relevantnih činilaca, uključujući političke partije i civilno društvo.

Brnabić je poručila da će Srbija nastaviti da radi sa ODIHR i OEBS-om i sa implementacijom preporuka kao i da izvještaj "stavlja tačku na sve laži i sve besmislice o krađi".

"U finalnom izvještaju ODIHR-a prepoznato je da je Srbija u prethodnih sedam godina sprovela u cjelini, uglavnom ili djelimično, 54 preporuke, a u izvještaju za 2022. godinu da je implementirano 13 od 26 preporuka, dvije u potpunosti, 11 djelimično. U izvještaju ODIHR navodi se da su se tokom izbornog dana širile tvrdnje o biračima iz inostranstva i u izvještaju nema dokaza da su te tvrdnje istinite, kao ni u Rezoluciji EP, jer i nisu tačne", poručila je ona.

"ODIHR kaže da prevoz autobusima nije zabranjen"
Ocijenila je da je ODIHR je konstatovao da je to postojalo kao problem ali na način da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača iz inostranstva koji su organizovano dovezeni da glasaju za vladajuću stranku.

"Ove optužbe su pokopale javno povjerenje u izborni proces i rezultate, navodi se u izvještaju. ODIHR kaže da prevoz autobusima nije zabranjen osim ako se u zamjenu nudi glas... Ja se sa ovim ne bih u potpunosti složila ali djelimično da", rekla je Brnabić.

Šta piše u Izveštaju?

U dokumentu su svi zaključci i preporuke sažeti u 25 tačaka:

1. Da bi se efikasno adresirale preporuke navedene u ovom i prethodnim izvještajima ODIHR-a o posmatranju izbora, potrebno je dobro pokrenuti neophodne zakonske izmjene u unapredjenje narednih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu. Ukoliko se ponovo konstituiše, međuagencijska radna grupa za koordinaciju i praćenje sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa trebalo bi da djeluje potpuno transparentno, uz uključivanje relevantnih aktera, kao što su organizacije civilnog društva.

2. Кao što je prethodno preporučeno, da bi se obezbijedila dosledna primjena procedura na dan izbora i unaprijedili profesionalni kapaciteti izborne administracije, standardizovana obavezna obuka bi se mogla razmotriti za sve članove lokalne izborne komisije i biračkih odbora i buduće članove, uključujući prošireni sastav ovih tijela.

3. U cilju efikasnijeg ostvarivanja biračkog prava, Republička izborna komisija treba da izradi i sprovede blagovremen, sveobuhvatan i ciljan program edukacije birača, uključujući o pravima birača, sprečavanju grupnog glasanja i značaju tajnog glasanja. Detaljne informacije o glasačima i edukativni materijali treba da budu dostupni u različitim dostupnim formatima.

4. Da bi se riješila zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova i povećalo povjerenje javnosti, relevantne zakone, propise i praksu treba ponovo razmotriti kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšalo sprovođenje značajne revizije Jedinstvenog biračkog spiska uz učešće relevantnih aktera, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka.

5. Zakon treba da obezbijedi jasno razdvajanje između zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje nosilaca funkcije. Vlasti treba da preduzmu mjere da spriječe zloupotrebu položaja i državnih resursa, a na bilo koje kršenje treba proaktivno rešavati kroz proporcionalne i odvraćajuće sankcije.

6. Vlasti treba da spriječe zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i zaposlene u javnom sektoru i državnim institucijama

7. Nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) treba da bude garantovana i u skladu sa novim zakonskim odredbama. REM treba proaktivno da koristi svoje zakonska ovlašćenja i da postupa po službenoj dužnosti u slučaju kršenja medijske regulative, a na osnovu njenog sistematskog praćenja.

8. Izborna administracija treba da prikupi i objavi razvrstane podatke o zastupljenosti polova u svojim organima na sveobuhvatan način. Treba uložiti dodatne napore kako bi se osiguralo da postoji rodna ravnopravnost u svim izbornim organima, u skladu sa zakonom.

9. Da postigne održiv napredak u svojim aktivnostima, kao što je izrada uputstava, obuka izbornih zvaničnika, poboljšanje kampanja edukacije birača i povećanje pristupačnosti izbornog procesa. Republičkoj izbornoj komisiji treba odobriti dovoljne administrativne i tehničke kapacitete, uključujući sopstveni stalni sekretarijat.

10. Zakonodavstvo treba dalje uskladiti sa ciljevima Konvencije UN o Pravima osoba sa invaliditetom, uklanjanjem svih preostalih ograničenja prava glasa na osnova intelektualnog ili psihosocijalnog invaliditeta.

11. Kao što je ranije preporučeno, potrebno je dalje promovisati pluralizam u izbornom procesu i slobodu udruživanja, razmotriti mogućnost uklanjanje ograničenja davanja podrška više od jedne liste

12. Zakon bi mogao ponovo da se razmotri kako bi se omogućilo učesnicima na izborima da isprave sve uočevene nedostatke u svojim dokumentima nakon objavljivanja odgovaravajuće odluke Republičke izborne komisije.

13. Da bi se osigurali jednaki uslovi za kampanju, vlast bi trebalo da sprovede u potpunosti mjere kako bi svi akteri na izborima imali pristup i koristili javni prostor za kampanju pod jednakim uslovima

14. Trebalo bi uspostaviti dodatne mehanizme i podsticaje kako bi se podstakle partije na to da se ispromoviše učešće žena u političkom životu, te kako bi se povećala njihova vidljivost u politici

15. Kako bi se promovisale jednake mogućnosti u kampanji, moglo bi se razmotriti ukidanje depozita kao uslov za političke stranke i partije koje nisu zastupljene u parlamentu kao preduslov za prvu stvar oko javnih sredstava za kampanju

16. Agencija za sprečavanje korupcije bi trebalo da proaktivno istražuje i sankcioniše trošenje neovlašćenih subjekata u kampanji

17. Trebalo bi izmijeniti zakon kako bi Agencija za sprečavanje korupcije mogla da prati odluke o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije prilikom izborne kampanje. Nadgledanje usklađenosti sa ovim zakonom trebalo bi da bude određen zadatak za terenske posmatrače Agencije, ako budu raspoređene na nekim budućim izborima.

18. Nadležni organi treba da ispune svoju obavezu da obzbijede zaštitu i bezbjednost medijskih radnika kroz djelotvorne i blagovremene mjere, uključujući hitnu istragu i privođenje pravdi umiješanih u napade i maltretiranje novinara i drugih medijskih aktera, te da javno osude sve prijetnje novinarima.

19. Da bi pružili nepristrasne informacije o učesnicima u izborima i omogućili biračima da naprave izbor na osnovu informacija, mediji treba da iskoriste svoje pravo na uređivačku nezavisnost i da izbjegavaju korišćenje materijala koje proizvode stranke u vijestima i informativnim programima, posebno tokom izbornih kampanja.

20. Da bi se spriječila zloupotreba posebnih odredbi za liste nacionalnih manjina, treba razmotriti dalje preciziranje zakonskih kriterijuma za određivanje statusa nacionalne manjine i procedure za registraciju ovih lista.

21. Upravni sud treba da iskoristi sva raspoloživa sredstva da podrži pravo na djelotvoran pravni lijek u izbornim sporovima i treba da održi usmena javna saslušanja u takvim slučajevima.

22. Vlasti treba da garantuju adekvatne uslove kako građanima tako i međunarodnim posmatračima da obavljaju svoje aktivnosti uz nesmetan pristup svim informacijama u vezi sa izborima, na vrijeme i na način i u okruženju bez pritisaka i zastrašivanja, u skladu sa međunarodnim obavezama koje je Srbija preuzela.

23. Kao što je prethodno preporučeno, treba uložiti dodatne napore da se dodijele adekvatne prostorije za biračka mjesta, kako bi se spriječila prenaseljenost, obezbijedila tajnost glasanja i obezbijedila lak i nezavisan pristup glasačima sa fizičkim invaliditetom.

24. Zakon treba da obezbijedi razumno kratak rok za Ustavni sud da odgovori na pritužbe i omoguću duži period za održavanje ponovljenih izbora.

25. Trebalo bi razmotriti izradu dodatnih uputstava za lokalne izborne komisije, po pitanju razmatranja zahtjeva za poništenje rezultata glasanja, kao i pravila RIK-a o postupanju po žalbama na njihove odluke.