Region

NIKO NE TREBA DA KUPUJE ODELCE SVOM DETETU DA STAVI U SANDUK Potresna ispovest tate iz NS čiji je sinčić zdrav-prav umro

Autor Gordana Šćepanović Izvor Kurir

Ove godine umesto da planiramo letovanje, planiramo nadgrobni spomenik, kaže u potresnoj ispovesti Dejan iz Novog Sada, otac koji je u novembru 2023. godine ostao bez 14-mesečnog sina Vanje

Izvor: Kurir

"Nijedan roditelj ne bi trebalo da sahrani svoje dijete. Nijedan roditelj ne bi trebalo da bira odijelce, cipelice i igračke koje stavlja u sanduk. Ove godine umjesto da planiramo ljetovanje, planiramo nadgrobni spomenik", kaže u potresnoj ispovijesti Dejan iz Novog Sada, otac koji je u novembru 2023. godine ostao bez 14-mjesečnog sina Vanje.

Kako kaže, želja mu je da tešku životnu situaciju koja je zadesila njegovu porodicu podijeli sa drugima kao vid upozorenja, opomene šta sve može da se desi u samo nekoliko trenutaka, bez moći da se na to utiče.

Njegovo dijete u samo nekoliko dana preminulo je od posledica rotavirusa, virusa koji je čest u predškolskim ustanovama, i to iz punog zdravlja.

Od porodičnog odmora do tragedije

,,U petak popodne smo krenuli na kratak porodični odmor. Htjeli smo djecu da odvedemo malo van grada u prirodu, na čist vazduh. Taj dan je Vanja lijepo doručkovao i ručao, sve je bilo u redu. Negdje na pola puta je u kolima povratio, i pomislili smo da se možda prejeo ili mu je muka od puta. Kad smo stigli u smještaj, i dalje je bio raspoložen, ali kako se vrijeme spavanja približilo, tako je sve krenulo na gore: temperatura, tečna stolica i povraćanje" počinje priču Dejan.

Kako navodi, i za kratka putovanja njegova žena i on nose torbicu sa svim ljekovima, pa su Vanji odmah dali lijek protiv temperature, lijek protiv dijareje i razmućeno sredstvo za rehidrataciju u flašici.

,,Ljekovi nijesu imali efekta. Temperatura je u jednom momentu skočila do 38,9 stepeni, povraćao je i najmanji gutljaj vode, a dijareja je bila učestala. Proveli smo noć brinući o njemu, i u ranim jutarnjim satima smo krenuli nazad za grad jer simptomi nijesu prolazili, bio je blijed i dobio je tamne podočnjake" priča otac.

Simptomi i kod starije ćerke

- U putu nazad je starija ćerka počela da povraća i tada smo shvatili da je u pitanju nešto zarazno. Direktno sa puta otišli smo kod doktora. Prepisana terapija je obuhvatila sve što smo Vanji već dali, uz preporuku za ishranu - dodaje.

Dalje razvijanje situacije donijelo je neku vrstu olakšanja, ali nažalost, ne zadugo. Uslijedilo je ono najgore i to iznenada.

,,U subotu popodne je povraćanje prestalo, temperatura je blago pala, i pojeo je 3 cijele pečene jabuke, što nas je donekle umirilo. Međutim, i ćerka je to popodne počela intenzivno da povraća, izbacivala je svaki gutljaj vode i hrane, samo bez visoke temperature i dijareje" priča nam očajni otac.

Ćerka se u narednim danim oporavila, i dječaku je bilo bolje te subote, ali već sutradan, dječaku je ponovo postalo loše.

,,Bili smo spremni da krenemo u bolnicu, ali to nije dočekao. Naglo mu je pozlilo, otišli smo u hitnu službu. Tu su bezuspješno pokušali da ga ožive" sa teškoćom priča Vanjin tata.

Dijete je, nažalost, preminulo.

Šta je rotavirus

Rotavirus počinje naglo, povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u stomaku, ali kod mnoge djece infekcija prođe bez velikih tegoba.

Tokom prošle godine registrovano je 15 epidemija enteritisa uzrokovanih rotavirusom, u kojima je oboljela 171 osoba. Sve epidemije su registrovane u predškolskim ustanovama.

Kod djece mlađe od tri mjeseca, koja su i dalje zaštićena majčinim imunitetom, infekcija prolazi bez simptoma. Sa druge strane, kod simptomatske infekcije bolest počinje naglo, povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u stomaku. U odnosu na druge crijevne infekcije dječjeg doba, povraćanje i prolivi znatno su učestaliji, pa postoji mogućnost razvoja teške dehidratacije i razvoja stanja šoka.

Rota virus počinje naglo,a simptomi su:

povišena temperatura

malaksalost

povraćanje

proliv, odnosno obilne vodene stolice

grčevi u stomaku