Region

PRVI SLUČAJ MALIH BOGINJA REGISTROVAN U SRBIJI: Zaražena osoba iz Beograda

Autor Jana Desovski

Potvrđen je prvi slučaj malih boginja u Srbiji.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U Srbiji je registrovan prvi slučaj malih boginja od početka godine i to u Beogradu, što je prvi slučaj poslije skoro 10 mjeseci, potvrdila je za RTS epidemiološkinja Ivana Begović Lazarević, iz beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Dr Ivana Begović Lazarević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavila da im je koleginica sa Infektivne klinike tokom jučerašnjeg dana prijavila sumnju na male boginje.

"Dobili sa Instituta 'Torlak' tokom popodneva da su potvrđene male boginje. Riječ je o djetetu od 14 godina, koje je nevakcinisano MMR vakcinom", navela je Begović Lazarevićeva. Kada je reč o velikom kašlju, doktorka je rekla da je u januaru bilo 49 prijavljenih slučajeva.

"To su samo slučajevi koji su prijavljeni. Realna brojka je sigurno veća jer se ne testiraju svi", kaže Begović Lazarevićeva. Doktorka poručuje roditeljima da ako ne vakcinišu djecu, dovode i u drugu u rizik, koja iz opravdanih medicinskih razloga ne mogu da se imunizuju. "To nije samo lična, već i kolektivna odgovornost roditelja koji odlaže ili ne želi da vakciniše dijete", navodi Begović Lazarevićeva.

"Veliki kašalj najviše kod adolescenata"

Doktorka stiče, takođe, da je najveći broj slučajeva velikog kašlja, oko 65 odsto, zabiljeležen kod adolsecenata, od 10 do 19 godina. "Vakcina ne daje doživotni imunitet. Poslije deset godina, imunitet nije više tako solidan da sprečava infekciju", kaže Begović Lazarevićeva. Prema podacima Instituta "Batut", od početka godine do 4 februara veliki kašalj je potvrđen kod 297 osoba, a preminule su dvije osobe.