Region

PALA VLADA SJEVERNE MAKEDONIJE! Dimitar Kovačevski podnio ostavku

Autor Nevena Davidović

Kovačevski je u utorak najavio da će podnijeti ostavku u četvrtak, nakon čega će biti otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade.

Izvor: MONDO/ Lana Stošić

Predsjednik vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski podnio je ostavku, a ta zemlja će do nedelje dobiti novu vladu. Kovačevski je u utorak najavio da će podnijeti ostavku u četvrtak, nakon čega će biti otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 9. maja.

Kovačevski je, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije "Godina evropskih mogućnosti", koja se održava u Skoplju, rekao da će ostavkom premijera cijela vlada podnijeti ostavku. Kako je tada istakao, predstojeći izbori neće biti izbori između ljevice i desnice, već će biti izbori "između Zapada i Istoka".

Stranke u skupštini Sjeverne Makedonije dogovorile su početkom decembra da parlamentarni izbori budu održani 8. maja ove godine, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsjednika te zemlje biti održan 24. aprila.

Međutim, Kovačevski je nakon što je podnio ostavku rekao da će se izbori održati 9. maja.