Region

"OSJETILA SAM GAĐENJE, MISLILA SAM DA SAM JA KRIVA": Svjedočila žrtva instruktora jahanja optuženog za silovanja

Autor Nevena Davidović Izvor mondo.rs

Učitelj jahanja optužen je za silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i pet krivičnih djela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica škole u Barajevu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Instagram/printscreen

U Višem sudu u Beogradu za danas je završeno suđenje M.Đ, instruktoru jahanja koji je silovao i seksualno zlostavljao polaznice škole od kojih su neke bile maloljetne, na kom je jedna od oštećenih djevojaka (27) ispričala sve o odnosu sa okrivljenim. "Ostajem pri svemu što sam do sada izjavila, ali želim sve opet da ispričam", rekla je oštećena djevojka koja je svjedočila iz posebne prostorije. Kako je navela ona je imala tri incidentne situacije u 2021. godini.

"U klub sam došla krajem 2019. početkom 2020. jer je konj koga sam jahala godinu dana bio u tom klubu. Od samog početka sam počela da radim sa M.Đ. i imao je neke neprimjerene komentare od samog starta i osećala sam se nelagodno, ali nisam pridalavala tome značaj", rekla je ona i opisala prvu incidentnu situaciju u julu 2021.

"Nakon jednog treninga on me je pozvao u tu svoju kancelariju kako bi dao svoje mišljenje kako sam odradila trening. Tada mi je onako ozbiljan dok sam sjedjela na krevetu, a on na tabureu prekoputa mene rekao da je zadovoljan kako jašem. Počeo je da mi dijeli komplimente od kojih mi je bilo neprijatno: "Ne mogu da se koncentrišem dok te gledam kako jašeš. Volio bih da te skinem sa konja i nag*zim i j*bem!" To mi je govorio, a ja sam se paralisala od straha. Nisam znala kako da reagujem."

Kako je dalje navela oštećena djevojka koja je u tom trenutku imala 25 godina, nije znala šta će od sramote i stida pa je tu situaciju željela da zaboravi i potisne u sebi. "Trudila sam se u tom trenutku da skrenem sa teme, da se vratim profesionalnom razgovoru. Pošto nisam uspjela on se samo nasmijao i rekao da želi da priča o ovome, a ne o jahanju. Tada sam samo izašla i otišla da osedlam konja", rekla je ona i opisala drugu situaciju koja se dogodila u septembru 2021.

"Druga situacija se dogodila kada sam tog toplog dana imala pauzu u jahanju i otišla sam u prostoriju gdje se svi jahači odmaraju, tačnije druže. U njoj imaju dvije klupe i ja sam legla na jednu od njih jer sam imala pauzu kako bih došla sebi s obzirom da mi je bilo loše, a M. Đ. je sjeo na drugu klupu prekoputa i gledao je telefon. Djelovalo je kao da gleda neke snimke na Instagramu. U tom trenutku sam stavila ruku preko očiju", rekla je ona. "Ubrzo sam osjetila njegovu ruku ispod mog stomaka, a onda i njegovu glavu kod mog dekoltea. Imao je bradu osjetila sam to... Imala sam majicu na bratele i poljubio me je u dio gdje nije bila majica, u dekolte."

U jezivom svjedočenju oštećene djevojke, ona je navela da je tada osjetila užasno. "Osetila sam gađenje i prema njemu i prema sebi. Nekako sam mislila da sam ja kriva. On tada nije progovorio ni riječ, samo je izašao iz prostorije. Nisam ni ja ništa rekla...", rekla je ona i dodala da je izbjegavala da sve ovo kaže bilo kome jer je osjećala sramotu. Ova djevojka je potom opisala i treću situaciju koja se dogodila oktobru 2021. zajedno sa M.Đ.

"Tog dana sam nakon treninga otišla do dijela kluba gdje se nalazi kuhinja kako bih se osvježila. U tom trenutku sa druge strane, tačnije na spoljnom ulazu srela sam se sa njim koji me je tada zagrlio i djelovao je kao da želi da me poljubi", rekla je ona i dodala: "Kada sam to vidjela ja sam samo okrenula glavu i on me je poljubio u desni ugao usana. Osjetila sam to, a on se opet samo okrenuo i otišao kao da se ništa nije desilo."

Ova oštećena djevojka navela je da ove svoje situacije sa M. Đ. nije pričala nikome, ali da su ubrzo do nje došle informacije da je okrivljeni poljubio maloljetnicu (17) i da je to na nju djelovalo užasno. Kako je dalje opisala ona se ubrzo o svemu tome povjerila K. Š. koja je na prethodnom suđenju iznosila jezive detalje gdje je godinama bila zlostavljana od strane okrivljenog.

Branilac okrivljenog Vilijam Paspalovski imao je niz pitanja za svjedoka ali je sudija u nekoliko navrata morala da reaguje i da "smiri" strasti jer su se zastupnici protivili pitanjima smatrajući da nisu dio predmeta i značajna za krivična djela koja mu se stavljaju na teret. M. Đ. je nakon ovog svjedočenja imao kratak komentar. "Nemam pitanja, jer bi ovo svjedočenje mogao da komentarišem satima, a to ne želim", bilo je sve što je rekao okrivljeni koji je i ovog puta doveden u invalidskim kolicima. Sledeće ročište zakazano je za 12.febuar kada se očekuje svjedočenje još dvije oštećene polaznice škole jahanja koja se nalazila u Lipovačkoj šumi.