Region

NEMOJTE ME PITATI, TO JE BIO UŽAS! "Kao da i sad vidim Arkana u hotelu Jugoslavija"

Autor Mladen Šolak Izvor mondo.rs

"Kad se setim šta su radili i kako su radili...."

Izvor: MN Press

Željko Ražnatović Arkan ubijen je pre 24 godine i tim ubistvom u hotelu Interkontinental počeo je i kraj Fudbalskog kluba Obilić. Iako je udovica Svetlana Ceca Ražnatović aktivno vodila tim iz beogradskog naselja Vračar i narednih godina, a "vitezovi" igrali i Evropu, neizbežan je bio potpuni krah. Za vreme Ražnatovićeve vladavine, "vitezovi" su postali jedini prvak SR Jugoslavije pored Crvene zvezde i Partizana i još nijedan tim nije prekinuo vladavinu tog tandema od raspada SFR Jugoslavije. Dogodilo se to 1998. godine, kada je Obilić prvi put igrao u najvišem rangu i ekspresno osvojio titulu i završio sa dva boda više od Crvene zvezde, a sa 16 bodova više od Partizana, koji je te godine osvojio Kup Jugoslavije.

Uz ubedljivu pobedu Crvene zvezde u 110. "večitom" derbiju te sezone (4:0), podjednako dugo se pamti i duel Obilić - Crvena zvezda, na kojem je Arkan navodno sa klupe dobacivao pretnje crveno-belima. Trener Zvezde Milorad Kosanović tada je održao sastanak na poluvremenu na terenu, jer ekipa na Vračaru nije ni odlazila u svlačionicu. "Crvena zvezda je tada imala vrhunski tim. Generacija sa Jevrićem, Njegušem, Stankovićem, Ognjenovićem i Bunjevčevićem bila je najbolja posle one iz Barija. Dobili smo sva tri večita derbija te sezone, igrali najlepši fudbal. Ništa nam to nije vredelo, nismo mogli da se izborimo sa onim što se dešavalo van terena", govorio je Kosanović za "Informer".

A šta se događalo kraj terena? "Nemojte me pitati, to je bio užas. Kad se setim šta su radi i kako su radili...", govorio je Kosanović za dokumentarac B92.

Jedan od vodećih igrača Obilića u to vreme bio je Kuzman Babeu, koji i dalje živo pamti poslednje kolo i utakmice Proleter - Obilić 1:1 u Zrenjaninu i Železnik - Crvena zvezda 2:1 u Beogradu. "U poslednjem kolu razlika je bila jedan bod. Vodili smo u Zrenjaninu do 88, 89. minuta, Juškić je dao gol i nismo znali šta se dešava u Železniku. Pretpostavljali smo da Zvezda dobija u Železniku, dosta je jaka bila, a Železnik u donjem delu tabele. U 88. minutu se dogodila gužva u našem kaznenom prostoru, Jović, Smederevac, dao je gol i bio je jako dobar igrač, a mi smo svi popadali na travi. Sećam se da je Željko bio na klupi, svi su vikali 'Ajmo, a niko nije znao rezultat u Železniku. Odigrao se još minut-dva, mi popadali, igrači Proletera slave sa navijačima jer su ostali u ligi, a onda i naši na tribinama slave. Neko je javio da je u Železniku Zvezda izgubila i tada je počelo slavlje. Biti prvak Jugoslavije bio je i lični uspeh i uspeh kluba... Iskustvo koje nikad neću zaboraviti", rekao je on za Balkaninfo.

Posle utakmice, Ražnatović je slavio sa ostatkom tima. "Sećam se da je Željko sa nama išao autobusom do Beograda, uzeo je mikrofon, promukao je. Bilo je pevanja, vriske, skakanja u autobusu, polivanja vodom... Nikad ga nismo videli u takvom raspoloženju. Znao je da se raduje pobedama, ali da bude sretan kao malo dete... Bilo je to neverovatno, iako je on uvek bio raspoložen, nikad nije bio ljut na nas, a toliku želju za uspehom i pobedom nisam video. Posle toga smo u hotelu Jugoslavija imali i veliku proslavu i odmah to veče je dao nagradu. Sećam se kao da ga vidim, uzeo je mikrofon, bio je orkestar Bokija Miloševića i rekao 'Izvinjavam se, samo da muzika prekine da podelim igračima šta su zaslužili'. Držao je 30-ak koverata punih para. Treneru Okuki dao je džip, sportski direktor Zoran Petrović dobio je Mercedes, a kapiten Juškić Roleks i uz to smo bili i novčano nagrađeni"

Obilić je tog leta igrao kvalifikacije za Ligu šampiona protiv Bajerna i Franc Bekenbauer nije hteo da dođe u Beograd zbog Arkana, a potom su "vitezovi" igrali i protiv Atletiko Madrida. Klub je ubrzo posle ubistva Ražnatovića počeo da "tone" i potonuo je 2006. u amaterski rang, iz kojeg se više nikad nije vratio.