Region

NARKO-BIZNIS ĆE IH SKUPO KOŠTATI Luciferu i njegovim dilerima sa splavova prijeti 221 godina robije!

Izvor Kurir

Grupa je usko sarađivala sa klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i sumnja se da su oni naslijedili njihov posao vezan za prodaju kokaina i ostalih nedozvoljenih supstanci na teritoriji grada

Izvor: Printscreen/Facebook, screenshot MUP Srbije, Zorana Jevtić

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u Beogradu da 18 pripadnika organizovane kriminalne grupe na čijem čelu je Lazar Marinković, zvani Lucifer, vođa Partizanove navijačke grupe Anti-Romi, osudi na zatvorske kazne od ukupno 221 goidnu zatvora.

Kriminalna grupa je, kako se navodi u optužnici, od jula 2021. do 29. marta 2022. distribuirala i prodavala drogu na teritoriji Karaburme, cijelog Beograda, zatim na poznatim splavovima i klubovima, ali su donosili i lično klijentima na adresu.

Izvor: Printscreen/Facebook

,,Na suđenju ovoj grupi, održanom u ponedeljak, tužilac je u svojim završnim riječima sudu predložio da se Lazaru Marinkoviću, koji je označen kao vođa, izrekne jedinstvena kazna zatvora od 20 godina - rečeno je u ponedeljak u sudnici.

Advokati odbrane potom su počeli sa iznošenjem svojih završnih riječi, a sjutra se očekuje nastavak suđenja.

Prema optužnici, podsjetimo, okrivljenima je na teret stavljeno krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a vođi Lazaru Marinkoviću i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Grupa je, prema izvorima iz istrage, usko sarađivala sa klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su uhapšeni 4. februara 2021. godine i sumnja se da su oni naslijedili njihov posao vezan za prodaju narkotika na teritoriji Beograda.

Izvor: NENEAD KOSTIĆ, ZORANA JEVTIĆ, DADO ĐILAS

 ,,Lucifer je organizovao, kako se sumnja, dilersku mrežu, među kojima je bilo i maloljetnika. Njihov zadatak je bio da nose drogu kupcima, a glavno "prodajno mjesto" bili su im popularni gradski splavovi i klubovi. Lucifer je, kao vođa, izdavao naređenja ostalim pripadnicima grupe. Takođe, organizovao je kupovinu kokaina, amfetamina, heroina i marihuhane, a potom je obezbijedio lokaciju na kojoj će se droga premjeravati i pakovati u paketiće za prodaju - navode izvori šta se nalazi u optužnici. Takođe, okrivljeni su za međusobnu komunikaciju koristili mobilne telefone starije proizvodnje, marke "nokia", takozvane "radilice".

,,Grupa je obezbjeđivala posebne telefone sa SIM karticama u kojima su memorisani kupci, na čije brojeve telefona će se slati SMS poruke prilikom svake nove nabavke droge u cilju reklamiranja i prodaje - navodi se, navodno, u optužnici u kojoj se navodi i da su pojedini okrivljeni "niske inteligencije, nezreli i zavisnici od narkotika".

Tokom suđenja se moglo čuti da je Lucifer uživao autoritet u grupi, da je nerijetko prijetio svojim saradnicima, ali i da unutar same grupe nije vladala naročita sloga.

Cilj grupe bio je da ostvare novčanu dobit - kaže izvor. Inače, okrivljeni Lucifer je bio vođa navijačke grupe Anti-Romi, koji imaju svoju bazu u beogradskom naselju Karaburma već nekoliko decenija. Nekada su blisko sarađivali sa Alkatrazom, ali i sa Belivukovim Janjičarima, kasnije Principima.