Region

NOVE NEPRAVILNOSTI KOJE JE CESID UOČIO NA IZBORIMA!

Autor Anja Rašović

Na osnovu izvještaja posmatrača u vremenskom periodu od 17:00 do 19:00 časova, CeSID je primijetio ponavljanje nepravilnosti koje su već zabilježene tokom dana.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Ove nepravilnosti obuhvataju ponovljene slučajeve ubacivanja glasačkih listića u pogrešne kutije, kao i proceduralne greške poput glasanja bez identifikacije birača i korišćenja spreja. Na nekoliko biračkih mjesta su prijavljene i greške u potpisivanju birača, gdje su potpisi stavljeni na pogrešna mjesta u izvodu iz biračkog spiska.

Na nekoliko biračkih mjesta, birači su bili spriječeni da glasaju jer njihova imena nisu bila prisutna u izvodu iz biračkog spiska, iako su provjerom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave potvrdili svoje pravo glasa na tim mjjestima. Pored navedenih nepravilnosti, posmatrači su bilježili i aktivnosti koje ugrožavaju tajnost glasanja, kao što su fotografisanje listića ili snimanje samog procesa glasanja, porodično glasanje, kao i manje incidente i verbalne sukobe, objavio je CeSID na svom sajtu.