Region

IZBORNI DAN U SRBIJI, PRAVO GLASA IMA PREKO 6,5 MILIONA GRAĐANA

Autor Balša Janković Izvor CdM

Građani Srbije danas glasaju za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta.

Izvor: Kurir/Petar Aleksić

U Crnoj Gori otvorena su četiri biračka mjesta na kojima glasaju građani Srbije koji ovdje imaju boravak (u Sutomoru, Podgorici, Herceg Novom i Beranama), prenosi CdM.

Član Biračkog odbora u Sutomoru Tomislav Trifović kazao je za “Barski portal” da je prvi birač ovdje glasao u 7 časova, te da za sada sve protiče u najboljem redu.

Više desetina hiljada srpskih birača sa Kosova iskoristiće pravo da glasa na današnjim izborima, ali ne u svojim sredinama već u centralnoj Srbiji.

Tako su jutros organizovano autobusima i privatnim automobilima krenuli put Raške, Kuršumlije, Vranja, Tutina, gdje su otvorena biračka mjesta za Srbe koji žive na Kosovu.

Na administrativnom punktu Merdare već su formirane kolone automobila i prolazak se odvija jako sporo.

Odlukom centralnih vlasti u Prištini Srbima je onemogućeno pravo da u svojima sredinama glasaju na izborima koje organizuje Republika Srbija, a što im je do prije godinu i po dana bilo dozvoljeno, tako što su službenici Misije OEBS-a sakupljali glasove i prebacivali ih u centralnu Srbiju.

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima imaju priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mjesta.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mjesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mjestima biti organizovano danas od sedam do 20 časova.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima, piše CdM.

U SAD su u subotu bila otvorena tri mjesta – u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu.

Na Novom Zelandu glasaće se danas na Vajtklif koledžu u Oklendu, a u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi “Morava”.

Najviše biračkih mesta – 19 biće otvoreno u BiH, zatim u Njemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.

Više od trećine biračkih mjesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.

U BIH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mjesta, u Mostaru, Trebinju, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu.

U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

U Sjevernoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu.

U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Srpska dijaspora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj, i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu.

Po dva biračka mjesta biće otvorena i u Rusiji – u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj – u Stokholmu i Malmeu.

U Italiji će se glasati u Rimu, Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.

U Njemačkoj će za glasače biti otvorena mjesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu, prenosi CdM.

U Austriji će državljani Srbije moći da glasaju na tri izborna mjesta u ambasadi u Beču i na po jednom u konzulatima u Lincu i Salzburgu.

U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mjesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, UAE, Finskoj, Holandiji i Španiji.

Rezulati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smiju se javno saopštavati prije završetka glasanja u Srbiji.

Tagovi