Region

EURACTIV INTERVJU: Američki ambasador o odnosu Srbije i SAD, ekonomskoj saradnji i pristupanju NATO

Autori Euractiv.rs Balša Janković

Diplomatski odnosi Srbije i SAD su na odličnom nivou, ali postoji još prostora za unapređenje, smatra američki ambasador koji posebno ističe značaj ekonomske saradnje između dvije zemlje

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanoivć

O diplomatskim i ekonomskim odnosima Srbije i SAD, poljima na kojima je Srbija do sada učinila mnogo i onim na kojima "još treba raditi", putu Srbije ka Evropskoj uniji, bezbijednosnoj situaciji u regionu i ulozi SAD u tome razgovarali smo sa ambasadorom SAD u Srbiji, Kristoferom Hilom, koji je u intervjuu za EURACTIV govorio o aktuelnim temama i dešavanjima u zemlji i regionu.

Kako vidite diplomatske odnose između Srbije i SAD i u kojim ključnim oblastima može doći do poboljšanja?

"Iskreno, mislim da možemo učiniti više i nadam se da ću to vidjeti tokom svog boravka u Srbiji. Imamo prilično dobre kontakte u Vladi i s različitim političkim ličnostima širom zemlje. Trudimo se da stupimo u kontakt i razgovaramo s ljudima iz različitih djelova Srbije. Ali, mislim da je važno slušati, objasniti našu tačku gledišta, pokušati razumjeti tačku gledišta Srbije."

Kako biste ocijenili trenutni nivo ekonomske saradnje i u kojim djelovima tu vidite najveći potencijal za unapređenje?

"SAD su 'partner broj 1' Srbiji u trgovini i uslugama, a to je uglavnom zbog odnosa u oblasti visoke tehnologije i IT-a. Dakle, mislim da je to stvarna oblast saradnje i da bismo mogli učiniti više. Mnoge američke kompanije su zainteresovane za dolazak u Srbiju. Radna snaga je stvarno impresivna i mislim da bismo, ako nastavimo ovim putem, mogli vidjeti sve više mladih ljudi u Srbiji koji shvataju da ovdje mogu imati budućnost, zbog jakog sektora informacionih tehnologija."

Koje mjere Ambasada SAD podržava kako bi se olakšalo poslovanje američkih kompanija u Srbiji?

"Razgovarali smo s mnogim američkim kompanijama koje dolaze ovdje kako bi saznale šta se dešava u Srbiji. Bitno je da se kaže kompanijama da je ovo zemlja koja ide ka Evropskoj uniji i da radi neke stvari koje su potrebne da bi bila dio Evropske unije. To je veoma zanimljivo američkim kompanijama, one žele da vide stabilnost. Žele da vide nekog ko zna koja su pravila i mislim da je Srbija takva zemlja. Takođe pokušavamo da pomognemo našim kompanijama kada naiđu na probleme. Zato se trudimo da budemo veoma aktivni u ovome, jer mislim da nema važnijeg područja saradnje od ekonomske sfere."

Izvor: MONDO/Stafan Stojanović

 Razgovarajmo još malo o Evropskoj uniji. Kako SAD podržavaju Srbiju na tom putu?

"Prvo, to je stvar Evropske unije i Srbije, da rade zajedno. Mislim da su Sjedinjene Američke Države dosta puta rekle da podržavaju ambicije Srbije da postane članica. Znamo da su neki uslovi teški, neka 'poglavlja' su teška. Trudimo se da prilagodimo naš bilateralni program pomoći kako bismo pomogli Srbiji da ostvari svoje ambicije za pridruživanje Evropskoj uniji. Trudimo se da budemo korisni uz razumijevanje. Ali, mi nismo članovi Evropske unije."

Koje ključne izazove bi Srbija trebalo da premosti na tom putu i kako američka administracija gleda na te napore?

"Što se tiče pridruživanja Evropskoj uniji, mislim da Srbija dosta toga radi. Imate mnogo evropskih posjetilaca ovdje. Pokušavate da shvatite kako možete da se uskladite sa Evropskom unijom. Mislim da Evropska unija takođe želi da vidi Srbiju koja sarađuje sa svojim susjedima. To je vrlo važno za sve. Znate, vi želite da uvedete zemlju (u EU), ali ne možete unijeti probleme te zemlje u Evropsku uniju. Tako da je bilo vrlo važno da se Srbija bavi nekim od ovih pitanja i mislim da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da budu od pomoći u tom smislu."

Potrebna nam je regionalna stabilnost?

"Regionalna stabilnost je veoma važna za sve, uključujući i Srbiju."

Šta Ambasada SAD radi kako bi podržala to?

"Veoma smo aktivni u pomaganju Evropskoj uniji u briselskom dijalogu. Takođe smo bili podrška Inicijativi za otvoreni Balkan. Pokušavamo da osiguramo da kroz sredstva poput Inicijative za otvoreni Balkan može doći do novih saradnja, više razumijevanja i kontakta sa susjedima. Prije nekoliko nedelja imali smo Festival vina. Uvjeravam vas da to nije bio samo festival. Tu su bili lideri iz drugih zemalja, uključujući premijera Sjeverne Makedonije i predsjednika Crne Gore, imao sam priliku da se sastanem s njima. Trudimo se da okupimo ljude."

Izvor: Mondo/Steafn Stojanović

 Koja je uloga Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu?

"Srbija je veoma velika zemlja u regionu. To je nešto što, mislim, Srbi možda ne shvataju u potpunosti u poređenju s nekim drugim zemljama u regionu. Mislim da je bilo veoma važno za Srbiju u nekim slučajevima da preduzme prvi korak s nekim od ostalih zemalja, otkloni brige koje postoje i pobrine se i osigura dobar nivo saradnje. Ponovo, Srbija je ekonomski mnogo jača od nekih drugih zemalja, i stoga mislim da ima više da ponudi."

Kako SAD sarađuju sa Srbijom na polju bezbijednosti?

"Mi smo Srbiji stavili na raspolaganje dio naše vojne opreme. Takođe smo sproveli neke zajedničke vježbe u multilateralnom okviru. Voljeli bismo da učinimo i više od toga. Imamo mnogo naših vojnih lidera koji su bili ovdje i iskreno pokušavamo podstaći bolje razumevanje između Srbije i NATO. Znate, u krajnjoj liniji, to će biti odluka Srbije kako će se odnositi prema NATO-u. Ja imam svoj stav i nadam se da će Srbija prepoznati vrijednosti NATO u budućnosti.