Region

HRVATSKA PROTJERUJE SRPSKOG DIPLOMATU , ODGOVORILI ISTOM MJEROM SRBIJI!

Autor Milica Nikčević Izvor index.hr

Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih poslova Hrvatske govorio je danas o protjerivanju hrvatskog diplomate iz Srbije. Kako pišu hrvatski mediji, Hrvatska protjeruje srpskog diplomatu Petra Novakovića.

Izvor: YouTube/printscreen/EU Debates | eudebates.tv

„Očekivali smo eskalaciju, ali ne tako radikalan potez, to nije uobičajeno“, rekao je Grlić Radman povodom srpskog protjerivanja hrvatskog diplomate, prvog sekretara hrvatske ambasade u Srbiji Hrvoja Šnajdera, piše Index.

&&&Srbija protjerala hrvatskog diplomatu; Hrvatska: Korak ka pogoršanju odnosa&&&

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska preduzela recipročnu mjeru, prenosi index hr.

„Odlučili smo da savjetnika ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasimo personom non grata Hrvatske. Nota je dostavljena ambasadoru i u njoj se navodi da savjetnik mora da napusti teritoriju Republike Hrvatske“, rekao je on.

„Nijesu nam dali razlog za protjerivanje hrvatskog diplomate“

On je rekao i da odbacuju osnove po kojima je hrvatski diplomata protjeran iz Srbije.

„Hrvatskom ambasadoru nije dat razlog, rečeno je da nije potrebno davati razloge. Ne znamo razloge za odluku, što je tim više zabrinjavajuće“, rekao je on.

Na pitanje o pisanju srpskih tabloida da je hrvatski diplomata protjeran pod optužbom za špijunažu, on je rekao: „Nijesu ga protjerali mediji, već Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Nijesu iznijeli razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. I druge spekulacije, kako kome odgovara“, prenosi index hr.

“Nismo ovo očekivali, očekivali smo ruku Srbije. Srbija je tako postupila, samo smo odgovorili recipročno“, rekao je on.

Da li je savjetnik viša funkcija od prvog sekretara i da li to znači da je Hrvatska žešće odgovorila Srbiji?

„To je stvar selekcije, nijesmo očekivali da će bilo koji diplomata biti protjeran. Uzvraćali smo. Šta je trebalo da ih pitamo ko će biti protjeran? Nijesmo se vodili ni diplomatskim rangom ni imenom“, rekao je on.