Region

ISPOVESTI DJEVOJAKA SILOVANIH U SARAJEVU: Nas 8 su zatvorili u podrum i tu kreće PAKAO!

Autor Ivona Ulićević

ISPOVESTI SRPKINJA SILOVANIH U SARAJEVU: Nas 8 su zatvorili u podrum i tu kreće PAKAO! Monstrumi silovali i devojčice od 9 godina

Izvor: Kurir

I dok su ratni emisari Sarajeva širom svijeta govorili o silovanju Bošnjakinja, u tom istom Sarajevu silovane su Srpkinje, naveo je tada RTRS uz konstataciju da je hapšenje bivših pripadnika tzv. Armije BiH tek djelić potvrde.

Oni se terete da su 1993. godine na području jednog sarajevskog naselja izvršili višestuko seksualno zlostavljanje i silovanje malodobne osobe, djevojke srpske nacionalnosti, na području Sarajeva - kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ovi isječci potresnih svedočenja silovanih Srpkinja govore o tome: "Odveli su me u Studentski ženski dom "Mladen Stojanović"... Mene je Besim smjestio u studentsku garsonjeru, gdje me je silovalo šest uniformisanih muslimana"; "U podrumu naše zgrade bilo nas je osam Srpkinja... Muslimanski vojnici sve nas silovali su svakodnevno... Tukli su nas i sa izvađenim noževima pijretili da će nam sjeći dojke, uši i djelove tijela".

Četvrti sprat Centralnog zatvora, dom "Mladen Stojanović", podrumi kod samoposluge "Borsalino", starog hotela "Balkan", ŽIŠ-a, stan u Mis Irbinoj - tek je dio spiska privatnih zatvora, gdje su se odvijala silovanja. I ne samo u njima.

Monstrumi silovali i djevojčice od 9 godina!

Uz 2.220 smrtno stradalih žena, u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina evidentirano je više od 1.400 žena, uglavnom žrtava seksualnog nasilja. Najmlađe žrtve silovanja bile su dve devetogodišnje djevojčice sa područja Ilijaša i Odžaka i 12-godišnjakinja iz Sarajeva. Za zločine nad Srpkinjama u BiH do sada je osuđeno samo šest lica.

- Ima jedan primjer iz '93. godine u Sarajevu gdje je djevojčica srpske nacionalnosti živjela sa svojim roditeljima, a kada je izašla napolje presreli su je pripadnici Armije BiH i silovali je - naveo je za RTRS Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Njihovi zlotvori, a brojna se imena znaju, nikako da se nađu pred pravdom.

- Jedan broj žena je već završio ovozemaljski život, tako da više nema ko ni svjedočiti. Ne znam šta taj sud i tužilaštvo rade tolike godine da nisu hapsili krivce - istakla je te 2016. godina Božica Živković Rajilić, predsjednica udruženja Žena žrtava rata Republike Srpske.

Tagovi