Region

"PRVI POKAZATELJ PSIHOPATIJE"! PRONAĐENO UPUCANO MAČE NA ZLATIBORU: Smrskane mu kosti, a ovolika je kazna za svirepost

Autor Ivana Vlajković

Na Zlatiboru upucana mačka iz vazdušne puške.

Izvor: privatna arhiva

Jovan P. (39) iz Beograda pronašao je na Zlatiboru mače staro tri mjeseca koje je, kako se njemu činilo, imalo polomljenu šapu. Jedva je hodalo, nije htjelo da jede i izgledalo je vrlo loše. Odveo ga je kod veterinara, a onda je saznao da je nedužna životinja upucana iz vazdušne puške. Dijabola mu je smrskala kosti i ostala je mu je u grudima.

"Šetao sam Zlatiborom i čuo sam tužno mjaukanje. Pokušavao sam da utvrdim odakle dolazi, ali nisam uspio. Stao sam i kroz neko vrijeme je jedva do mene došlo mače. Odmah sam odlučio da ga uzmem i odvedem kući. Vidio sam da je loše, ali nisam ni slutio koliko", započeo je razgovor za MONDO Jovan. 

Čim je došao u Beograd sa Zlatibora naš sagovornik je mače odveo kod veterinara. Nedužna životinja je usled povrede dobila i veoma visoku temperaturu. "Laki, kako sam ga nazvao, ne znajući da je mužjak, imao je 44 temperaturu, a normalna se smatra do 39. Veterinar je odmah rekao da mora da operiše šapu, ali smo morali da sačekamo da mu spadne temperatura. Danima je primao ljekove i uspio je da se oporavi", ispričao nam je sagovornik. 

Nakon što mu je spala temperatura, Laki je operisan. "Na sreću, sad je dobro. Sve vrijeme sam se pitao kakav čovjek može da puca u mače koje je bilo toliko "veliko" da je moglo da stane u moj dlan", zaključio je razgovor za naš portal Jovan P. iz Beograda. 

Za portal MONDO psiholog Snežana Repac je objasnila da je pucanje iz vazdušne puške u mačku, ukoliko je to učinilo dijete, prvi pokazatelj psihopatije. "Moguće je da je mačka nekom bila pokretna meta, nekom ko se obučava da puca, da puca na ljude. Nažalost, to je atmosfera u kojoj živimo. Naša kinematografija je preplavljena time kako se puca, kako se neko uči da puca. Preplavljeni smo tim porukama. Došli smo u situaciju da se danas čovjek osjeća nebezbjedno ako ne zna da puca, što nimalo nije dobro. Otišlo je predaleko toga što se tiče", kazala je naša sagovornica. 

Prema riječima psihologa, ukoliko nije bio nesrećni slučaj, mačka je nekom bila pokretna meta i u tom postupku se primećuje da je prisutna agresija i poremećaj ličnosti. "Postavlja se i pitanje šta će nekom vazdušna puška. U ovom slučaju se radi o svireposti. Ponavljam, prisutna je svirepost, ali i potreba za mučenjem, korišćenjem osjećaja moći tokom mučenja, osjećaj nadmoći i odnos bespomoćnosti sitne životinje naspram naoružanog čovjeka.

Lovci, na primjer, imaju vazdušne puške. Kod nas je dozvoljen lov, ali je to potpuno drugačije od situacije o kojoj razgovaramo. Lovci love zbog trofeja, nekad i zbog hrane i ono što je ih razlikuje od mučitelja životinja jeste hrabrost i to što i oni neretko rizikuju svoj život u lovu, a mučitelj likuje nad bespomoćnim životinjama", zaključila je razgovor za MONDO psiholog Snežana Repac.

Mučenje životinja predstavlja krivično djelo. Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019 -- dalje: KZ) za ubistvo životinje predviđa novčanu kaznu ili zatvor do dvije godine, a u težim slučajevima i do tri godine, u Srbiji.

  • Ko kršeći propise ubije, povrijedi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.
  • Ako je usled djela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je djelo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
  • Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do tri godine i novčanom kaznom, u Srbiji.

BONUS VIDEO: 

i