Region

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OCA I MAJKE DJEČAKA UBICE IZ "RIBNIKARA" Oglasio se tužilac - na municiji pronađen njen DNK

Autor Jana Desovski

Podignuta je optužnica protiv oca dječaka ubice iz "Ribnikara".

Izvor: Printscreen/Društvene mreže

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv oca maloljetnog dječaka (14) koji je 3. maja počinio masovno ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". On se od tećeg maja nalazi u pritvoru, a nekoliko puta su mu i produžavali pritvor.

"Danas imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan, ne znam ni sam koju riječ da upotrebim za ovaj događaj, koji je pogodio čitavo društvo i svakog od nas", rekao je tužilac Stefanović. Podignuta je optužnica i protiv majke dječaka jer je neovlašćeno držala municiju, na jednoj čauri pronađenoj u kabinetu je pronađen njen DNK.

"Sproveli smo istragu koju su vodila dva javna tužioca i pripadnici MUP. Danas je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv oca dječaka. Okrivljeni je optužen zbog krivičnog djela teško djelo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijum te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim plastičnim koferima, umjesto u sefu."

Koferi su se nalazili u rancu crne boje, od čega je jedan kofer bio sa katancem koji je imao šifru, a drugi kofer je bio bez katanca. U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbijeđeno oružje u koferima umjesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku. Okrivljeni je tako uspeo da obezbijedi djetetu da dođe u posjed dva pištolja, a prethodno ga je obučavao da puca u streljačkom klubu.

Kako je dalje naveo tužilac, dječak je u posjed oružja došao 1. maja 2023 godine. "Sin okrivljenog je kako se sumnja došao u posjed neadekvatno obezbijeđenog oružja 1. maja 2023 godine, kada je napunio 6 pripadajućih okvira pištolja Češka Zbrojevka i Ruger, sa 92 metka, i stavio ih kod sebe, a trećeg maja ih je prebacio u svoj ranac i ponio sa sobom u školu Vladislav Ribnikar."

Podsjetimo, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nakon masakra u školi "Vladislav Robnikar" je saslušan otac dječaka ubice (47) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti. Sumnja se da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takodje, otac je, kako se sumnja, postupio suprotno Zakonu o oružnju i municiji i suprotno Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.