Region

POZNATI SRPSKI BIZNISMEN U TRCI ZA "SLAVIJU": Jednom već pokušao, sada će probati ponovo - Ovo je početna cijena

Autor Aleksandar Blagić

Ministarstvo privrede Srbije je raspisalo poziv za prodaju hotela "Slavija" u Beogradu, a jedan od zainteresovanih je navodno Petar Matijević.

Izvor: Kurir/ Zorana Jevtić

Ministarstvo privrede Srbije je prošle nedelje raspisalo poziv za prodaju 100 odsto državnog udjela hotela "Slavija" u Beogradu, početna cena iznosi 24,9 miliona eura i ona je određena na osnovu procjenjene vrujednosti kapitala. Jedan od zainteresovanih je navodno biznismen Petar Matijević.

Bojan Matijević, njegov sin, potvrdio je da će njegova kompanija otkupiti dokumentaciju, a da će odluku o tome da li će učestvovati ili ne u nadmetanju, tek donujeti. Matijević je već jednom učestvovao u pokušaju privatizacije hotela. Iako se hotel “Slavija” nalazi maltene 10 godina u procesu privatizacije, dio hotela Slavija zamalo da bude prodat prije pet godina.

Javni izvršitelj je dao na prodaju Slaviju Lux 2018. godine na ime navodnog duga hotela od dva miliona eura prema austrijskoj firmi Fil Šar, crnogorskog kontroverznog biznismena Branislava Šarovića koji je ubijen 2009. godine. Nakon što je Arbitražno vijeće presudilo u korist ove firme koja je navodno pozajmljivala novac Slaviji, čak je i sprovedena aukcija. Ali Privredni sud je poništio odluku Arbitražnog vijeća.

Izvršitelj je tri puta utvrđivao vrijednost hotela, pa je prvo procijenio na četiri miliona eura, da bi nakon reakcije poslovodstva Slavije povećao procjenu na 5,9 miliona eura. Na kraju je uvažio procenu vještaka od 9,4 miliona eura.

Na aukciji je početna cijena bila 70 odsto procijenjene vrijednosti, odnosno 6,53 miliona eura. Po ovoj cijeni, kvadrat hotela Slavija Lux vrjednovan je po svega 940 eura. Na aukciji je pobedio biznismen Petar Matijević, odnosno njegova fima "Mat Real Estate“ koja je odmah položila i depozit od šest miliona eura. Privredni sud proglasio je prodaju nevažećom.