Region

"ISTRESU TE IZ GAĆA" - OVAKO SE PRELAZILA GRANICA PRIJE 40 GODINA!

Autor Uroš Matejić

HRT nas vraća u vrijeme kada se na carini redovno pregledavao gotovo svaki automobil.

Izvor: Facebook/screenshot/HRT Radio Sljeme

Prelazak granice za mnoge je bio traumatično iskustvo, pogotovo se to misli na period Jugoslavije. Oni stariji će se prisjetiti sa koliko se strepnje nekada prelazila granica koja je dijelila bivšu državu od tada toliko blještavog i sjajnog Zapada. Bilo da se radilo o građanima Jugoslavije, koji su dolazili sa jednodnevnog izleta po austrijskim radnjama ili tršćanske pijace, ili strancima, dolazak na granicu značio je lutriju.

HRT nas vraća u vrijeme kada se na carini redovno pregledavao gotovo svaki automobil, a temeljita provjera često nije zaobišla ni strance. A ko je ko, najbolje otkriva vozni park. I dok su gastarbajteri i turisti redovno vozili velike njemačke automobile, lokalno stanovništvo je u tom pogledu imalo mnogo skromnije mogućnosti. Preovladale su zastave i modeli istočnoevropskih proizvođača.

Nedostatak prostora redovno se nadoknađivao tzv. gepektregerom, a ulogu krovne kutije mijenjao je najlon i sistem za vezivanja kojeg se ne bi postideli ni mornari. Uostalom, pogledajte kako je to izgledalo 1984. godine:

Tagovi