Region

SRPSKI BIZNISMEN POSEDUJE NAJVEĆI TRGOVINSKI LANAC - "DIS"! Ima MILIONE, a zbog harmonike su ga zvali "krnjevački biser"

Autor Uroš Matejić

Zoran Tirnanić Tirke je poznati srpski biznismen koji je vlasnik supermarketa "DIS", a njegovo bogatstvo se procenjuje na 443.598.700 evra.

Izvor: Screenshot/www.kupindo.com/društvene mreže

Zoran Tirnanić Tirke je poznati biznismen, rođen 12. maja 1961. godine u Smederevu. Vlasnik je i predsednik PTP DIS DOO, kratko "DIS", domaće porodične kompanije čija je osnovna delatnost trgovina na malo. Njegovo bogatstvo se procenjuje, kako navodi "Nedeljnik" na 443.598.700 evra. Privatnim biznisom je počeo da se bavi 12. februara 1991. godine kada je osnovao "Diskomerc", preduzeće koje se bavilo veleprodajom, a koje je u velikoj meri predstavljalo dobar oslonac za dalji razvoj ove porodične kompanije.

Vođen jasnom idejom o tome šta očekuje od biznisa, poštujući dobre poslovne običaje, ceneći ljude sa kojima radi, "Diskomerc" je brzo izrastao u veletrgovinu koja posluje sa više od 3000 kupaca i pokriva čitavu Srbiju, sarađujući sa 500 proizvođača. "Diskomerc" 2005. godine postaje "DIS" i osim veleprodajom počinje da se okreće i maloprodaji. Razvoj maloprodaje počinje 2006. godine, otvaranjem prvog DIS marketa u Smederevu

Zoran je učestvovao je u mnogim humanitarnim akcijama. Za porodice koje su tokom 2014. godine bile ugrožene poplavama izdvojeno je 5.000.000 dinara, od čega 4.000.000 u novcu, a 1.000.000 dinara u robi. U 2015. godini 1.000.000 dinara je donirano bolnici Stefan Visoki u Smederevskoj Palanci, a takođe smo pomogli izgradnji prihvatilišta za napuštene životinje u Velikoj Plani. U 2016. godini je Pančevačkom porodilištu data pomoć za nabavku kohlearnog aparata za ispitivanje sluha kod beba u vrednosti od 1.000.000 dinara. Potvrdu kvaliteta rada kompanije PTP Dis doo, a samim tim i Zorana Tirnanića, kao njenog osnivača daju različita priznanja:

  • 2011. godine DIS "Najbolje iz Srbije" u kategoriji "Najbolje trgovinsko preduzeće"
  • 2011. godine DIS "Najbolje iz Srbije" u kategoriji "Najbolja trgovinska robna marka"
  • 2012. godine DIS "Najbolje iz Srbije" u kategoriji "Najbolje trgovinsko preduzeće"
  • 2013. godine DIS "Kapetan Miša Anastasijević" u oblasti preduzetničkog i privrednog stvaralaštva
  • 2014. godine Zoran Tirnanić nagrada "Poslovni čovek godine".
  • 2014. godine DIS nagrada za korporativnu bezbednost koju dodeljuje Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti.

On je 2007. godine na pitanje "Da li posao ostaje u porodici" rekao: "Naravno. Supruga i ja se zasad dobro držimo, uskoro nam se pridružuje i stariji sin Nenad koji trenutno završava fakultet u Heidelbergu u Nemačkoj, gde je i mlađi sin Aleksandar na drugoj godini, tako da ćemo za dve godine biti kompletna porodica u punoj snazi i energiji zahvaljujući našem iskustvu, ali i njihovoj mladosti što je veoma bitno kada je energija u pitanju".

Zoran Tirnanić je umesto po digitronu, nekada prstima tipkao po harmonici. Sve do devedesetih, Tirke, koga su zvali "krnjevački biser", bio je poznati harmonikaš koji je za život zarađivao svirajući pod šatorima od Triglava pa do Đevđelije i bio zadužen za štimung na opštenarodnim veseljima.

Izvor: Screenshot/www.kupindo.com

No, nije Tirke bio samo puki šatorski zabavljač. Elem, u domaćoj diskografiji ostala su zabeležena brojna Tirketova kola, poput "Sevdah kola", "Romskog meraka", "Moravskog brzaka", "Disko folk ora"… A sve je to zabeležila i objavila na vinilkama poznata narodnjačka kuća "Diskos".

Na pitanje zašto je karijeru harmonikaša devedesetih godina zamenio trgovačkom i u čemu je ključ njegovog uspeha Zoran Tirnanić je jednom prilikom rekao: "Želeo sam da otvorim diskografsku kuću, ali devedesetih je muzika krenula u lošem pravcu, prave narodne muzike bilo je sve manje. Takav ambijent nije me činio srećnim i nisam video svoju perspektivu u muzici. Otac se već bavio trgovinom i predložio mi je da osnujemo zajedničko preduzeće. Osnovali smo preduzeće 'Diskomerc' (diskografija i komercijala). Posle deset godina sledi porodični dogovor, stvaraju se dve firme i tada nastaje 'DIS'".

A kako je Tirke vezao na harmonici možete pogledati ovde:

Tirke
Izvor: Youtube/Joca Stevanovic

Tagovi