Region

MRTVE SVINJE PLUTAJU SAVOM, STRAŠNI PRIZORI: Javnost uznemirena u jeku epidemije! Sprovode se hitne mjere!

Autor Ivana Lazić

Javnost je uznemirena nakon što je na mrežama objavljen snimak mrtvih svinja koje plutaju Savom.

Izvor: Kurir TV

Nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak na kome se vidi kako Savom, u blizini Martinaca, uginule svinje plutaju rijekom, javnost se uznemirila s obzirom da se nalazimo u jeku epidemije afričke kuge.

Prema nezvaničnim saznanjima, svinje su doplovile rijekom iz Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine, a veterinarska inspekcija je izdala hitan apel uzgajivačima životinja da sav nastali otpad uklanjaju na propisan način, na za to predviđena mijesta.

"To što smo vidjeli u medijima, dešavalo se i ranije. Na žalost, oduvijek su postojali neodgovorni proizvođači, stočari. Oni koji se ozbiljnije ovim bave, znaju o čemu pričam. Na osnovu razgovora i mjera koje smo počeli da radimo po pitanju afričke kuge svinja, imamo rezultate. Sprovode se biozaštitne mjere i nadam se da više nećemo gledati ove nevjerovatne prizore na Savi", kaže načelnik mitrovačke Gradske uprave za poljoprivredu, Vladimir Nastović.

Na pitanje šta bi mogao da posavetuje sve uzgajivače svinja, Nastović kaže:

"To su mjere orijentisane na spriječavanje kontakta zaraženih životinja sa zdravima. Sprovode se mjere na svim farmama i mini-farmama. Treba apsolutno spriječiti kretanje i rezultati će biti vidljivi, a zaraza se neće širiti", dodao je Nastović.