Region

POTRES IMAO ENERGIJU MALE NUKLEARNE BOMBE! SRBIJU POGODILO ČAK 5 ZEMLJOTRESA: Seizmolog otkriva šta dalje

Autor Ivana Vlajković

Srbiju je za manje od 24 časa pogodilo pet zemljotresa.

Izvor: Seizmološki zavod Srbije/Printscreen

Za manje od 24 časa Srbiju je pogodilo čak pet zemljotresa. Najjači se dogodio sinoć u Baljevcu na Ibru koji je bio jačine 4 stepena po Rihterovoj skali na dubini od šest kilometra.

Prvi potres dogodio se oko 18 časova, a prema Rihterevoj skali ovaj potres ima energiju male nuklearne bombe, te ga većina građana osjeti, a može doći i do manjih oštećenja. Sledeći potres registrovan je u istom mjestu, oko 20 časa, ali je bio čak duplo slabiji - 2.3 stepena po Rihteru, na dubini od 10 kilometara.

Nakon ova dva zemljotresa, tlo Srbije nije mirovalo, te je u toku noći i rano jutros došlo do još tri potresa. Prvi je registrovan u Kragujevcu, jačine 2.1 stepen po Rihteru, na dubini od samo 5 kilometara oko 5 časova ujutru. Potom, samo sat vremena kasnije, tresao se i Novi Pazar, jačinom 2.9 stepena po Rihteru, na dubini od 7 kilometara. Konačno, zemljotres je pogodio i Kuršumliju oko 8 sati ujutru, jačinom od 1.6 stepeni, na dubini od 12 kilometara.

Kako kaže seizmološkinja Slavica Radovanović, ovakvi potresi su uobičajeni, te ne predstavljaju veliku opasnost po ljude. "Ako bolje pogledate, takvih seizmičkih aktivnosti od 4 stepena, pa i više ima konstantno u Centralnoj Srbiji, tako da su naknadni potresi u skladu sa svim što se do sada dešavalo. Nema velike opasnosti, niti je to nešto neuobičajeno", navela je ona.