Region

POŽARI U DALMACIJI

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Požar je zahvatio kuće i u Grebaštici kod Šibenika tako da je u toku evakuacija porodica čiji su domovi ugroženi ili zahvaćeni vatrom. Za sada je vatra van kontrole budući da duva jugo koji raspiruje buktinju.

Izvor: Printscreen/ŠibenikIN

Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je najnovije podatke o požaru koji je buknuo u Šibeniku. Stravičan požar izbio je danas oko 11:10 u mjestu Gornji Banovci kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji. Požar je zahvatio kuće i u Grebaštici, tako da je u toku evakuacija porodica čiji su domovi ugroženi ili zahvaćeni vatrom.

Stanovnike ugroženog dijela sa lokacije prevoze MUP-ovim vozilima do Morinjskog mosta kod Brodarice, zatim autobusom do sportske dvorane na šibenskom Baldekinu, gde im je obezbjeđen smještaj.

„Situacija nije dobra, vatrogasci su među kućama i pokušavaju da spase šta se da spasiti. Vjetar nam još uvijek otežava posao. Brojke vatrogasaca i vozila se na terenu mijenjaju iz minuta u minut. Brojke o oštećenim objektima za sada nemamo, kasnije ćemo vidjeti kolika je ukupna šteta. Sada pokušavamo da spasemo jednu zgradu, gori na trećem spratu, tako da smo sad provalili vrata da možemo da spasimo objekat", rekao je komandant Javne vatrogasne brigade Šibenik Volimir Milošević, a prenosi Index.hr. 

Trenutno je u gašenju požara aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, 5 kanadera, 2 Er Traktora, a u dolasku su još dva Er Traktora. Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažovani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je na mjesto požara kod Grebaštice poslat i peti kanader, što znači da su poslati svi kanaderi koji su na raspolaganju ministarstvu te da požar sada gasi ukupno sedam aviona.

Izvor: Printscreen/Index.hr

Na lice mjesta su poslate i vatrogasne ekipe iz Splita. Požar je doveo do kolapsa na putu od Šibenika prema Splitu jer veliki broj ljudi automobilima u panici bježi iz grada.

Takođe, u požaru je stradao i veliki broj automobila. Zbog vatrene buktinje zaustavljen je saobraćaj na Jadranskoj magistrali od Žaborića do Bila kod Primoštena i saobraćaj se preusmjerava putem Jadrtovca i Vrpolja.

Tagovi