Region

AMERIČKA AMBASADA U SRBIJI: Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije Vulinu

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije Aleksandru Vulinu.

Izvor: Kurir/MUP Srbije

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbednosno-informativne agencije, nekadašnjem ministru odbrane i unutrašnjih poslova, navedeno je na Tviter nalogu Američke ambasade u Beogradu.

"Ova akcija nije usmjerena ni na jednu od institucija Republike Srbije. SAD su nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu. SAD nastavljaju sa podrškom građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i stvaranju bolje budućnosti", navodi se u tvitu Ambasade SAD.

Vulin je stavljen na listu osoba koje su pod sankcijama američke administracije zbog, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija SAD, "umješanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije".

Pored toga, američke vlasti tvrde da je Vulin "zloupotrebom javne funkcije" pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove "ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", a Rusiji obezbjeđivao "platformu za dalji, zlonamjerni uticaj u regionu".