Region

ŠTA PIŠE NA ZGRADI U KOJOJ JE UBIJENA NOA (18)? Jeziva podudarnost - Osumnjičeni svaki dan prolazio pored OVOGA (FOTO)

Autor Uroš Matejić

Na zgradi u Ulici cara Lazara nalazi se ploča Omladinske sekcije Ženskog pokreta.

Izvor: MODNO/Stefan Stojanović/TikTok/noa.diva/Screenshot

Tijelo brutalno ubijene devojke Noe Milivojev (18), koja je nestala prije 20 dana kada se uputila ka dečku, nađeno je juče u stanu u centru Beograda. Prema nezvaničnim saznanjima, djelovi njenog tijela su nađeni u kesama i kutijama.

Osumnjičeni O. D. (33), s kojim je bila u vezi, odmah je uhapšen, a u policiji je tvrdio da se ne sjeća kako ju je ubio, niti kada je njene djelove tijela isjekao i stavio u kese. Policija je satima vršila uviđaj i češljala svaki centimetar stana u kom je nađeno tijelo u stanju neprepoznatljivosti. Zasad nije poznato kada se tačno zločin dogodio. 

Ispred zgrade danas je situacija mirna i sablasna, za razliku od jučerašnjeg dana kada je sve vrvjelo od policije. Inače, na zgradi u Ulici cara Lazara nalazi se ploča Omladinske sekcije Ženskog pokreta na kojem piše: "U ovoj zgradi radila je u periodu od 1936-1940 godine omladinska sekcija Ženskog pokreta. Omladinke okupljene u njoj učile su i borile se za bolji život, dostojanstvo i slobodu čovjeka. Kao borci postale su svetli, jedinstveni primjeri neophodni svakom vremenu i pokoljenju", u potpisu Savez ženskih društava Beograda.

Strašna je sama činjenica da je osumnjičeni za ubistvo, koji je bio u vezi sa ubijenom, svakodnevno prolazio pored ove table, na kojoj je između ostalog napisano da se su te žene borile za bolji život, a on je jedan, kako se sumnja, ugasio.

Omladinska sekcija Ženskog pokreta osnovana 1935. godine u okviru društva Ženski pokret bila je mjesto gdje su se okupljale djevojke iz Udruženja studentkinja, mlade žene svih zanimanja, iz škola, kancelarija, fabrika, banaka, trgovina, iz raznih profesionalnih i sindikalnih organizacija i tu su one razmjenjivale svoja iskustva i dobijale podstrek za rad. Program Ženskog pokreta sa svojom naglašenom aktivnošću u borbi za ženska prava svih žena, bez obzira na rasu, vjeru, narodnost i politička shvatanja davao je dovoljno osnova da se žene okupe na platformi borbe protiv fašizma, pa je Omladinska sekcija postala mjesto za okupljanje antifašistkinja.

U ovoj zgradi je ubijena Noa Milivojev:

BONUS VIDEO: