Region

KURTI IZNENAĐEN TOLERANCIJOM I ĆUTANJEM ZAPADA NAKON HAPŠENJA TRI POLICAJCA: Traži da se izvrši pritisak na Beograd

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Premijer prištinskih institucija, Aljbin Kurti izjavio je da je iznenađen tolerancijom i ćutanjem međunarodne zajednice prema postupcima vlasti u Beogradu, nakon što su uhapšena tri kosovska policajca.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kurti je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Beograd i pozvao na oslobađanje policajaca.

“Srbija nas ne čudi, nije promijenila apetite. Ono što nas iznenađuje je tolerancija i ćutanje međunarodne zajednice prema djelovanju Srbije, koja stalno traži destabilizaciju", rekao je Kurti na konferenciji za medije posle sastanka Savjeta za bezbjednost u Prištini, prenosi RTS.

Kurti je istakao da je u razgovorima sa kancelarijom za vezu u Beogradu kako bi saznali gdje se nalaze trojica policajaca i dogovorili mogući sastanak sa njima.

Iznenađen je što Kfor nije izdao zvanično saopštenje o mjestu gdje se kidnapovanje dogodilo, tvrdeći da su policajci "kidnapovani na teritoriji Kosova".

“Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o kidnapovanju na Kosovu... ne radi se ni o kakvom prelasku granične linije od strane policajaca, kako to Srbija lažno tvrdi", kazao je Kurti i dodao:

“Sve ovo ima i Kfor, ali njihovo ćutanje ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi. Nema smisla da za događaj na teritoriji Kosova nemamo nikakvo zvanično saopštenje ni sjutradan. Možda je to kršenje Rezolucije 1244, ali komandant Kfora je taj koji u svakoj izjavi pominje Rezoluciju 1244, jer je često pominje. Smatramo da je Ustav pravo i odgovornost", zaključio je on.