Region

VANREDNO OBRAĆANJE! Premijerka Brnabić: "Spremna sam da podnesem OSTAVKU, najbolje rešenje izbori!"

Autor Jana Desovski

Predsjednik Vučić najavio je da će danas izaći sa novim planovima i programima i da građane Srbije očekuju važne političke i ekonomske vijesti.

Izvor: TV Prva / printskrin

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti i saopštavaju građanima Srbije važne odluke. Premijerka Brnabić ranije je rekla da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim radila kalkulacije i proračune da se vidi šta može dodatno da se preduzme od ekonomskih i političkih mjera i da će građani biti zadovoljni novim mjerama. 

Obraćanje Ane Brnabić

"Ovo je moj treći mandat kao predsjednice Vlade RS. Svoj posao sam se trudila da obavljam na najbolji mogući način, trudila sam se i davala sve od sbee. Ponosna sam na ono što smo uradili i što sam jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića. Ne mislim da sve što smo uradili je bilo savršeno. Nekad smo neke odluke morali često da donosimo u kratkom roku, ali mislim da su rezultati neupitni i da Srbija nikad na ovaj način nije napredovala."

"Mislim da je jedan od mojih najvećih legata elektronska uplata. Četiri matične knjige smo imali, u knjigama u papirnom obliku ništa nismo mogli da uradimo. I svakako digitalizacija u koju je tada vjerovao jedino Aleksandar Vučić. Od političara rijetko ko, od političara u opoziciji niko. Nije bilo sve savršeno, ali smo dali sve od sebe, ali uradili smo dovoljno da svaki građanin može da se ponosi."

O tragedijama na Vračaru i u Mladenovcu

"Ove tragedije su nas u potpunosti šokirale. Duboko su nas ljudski pogodile, pomjerile i zaista duboko promijenile. Mislim da ova zemlja ni svako od nas pojedinačno nakon tih i takvih tragedija nikad više neće biti isti kao što je bio pre tog 3. maja. Još jednom želim da izjavim saočešće roditeljima ubijene djece u Beogradu, Malom Orašju, Duboni. Kao Vlada trudili smo se da, zajedno sa predsjednikom, odmah smo u saradnji sa predsjednikom usvojili mjere kako bi naša zemlja bila bezbjednija i ja ću dati kratak izveštaj onoga smo smo preduzeli."

Prva oblast - razoružavanje, druga zapošljavanje dodatnih policajaca, treća izmjene krivičnog zakona, radna grupa za mentalno zdravlje i poslednja borba protiv nasilja, naročito u školama. 

Razoružavanje Srbije

"Uskoro ćemo uputiti taj zakon u skupštinu, pa je onda otvoren za dijalog. MUP je već 5. maja krenuo u reviziju svih izdatih dozvola za nošenje oružja. Počeli smo kontrolu lica koja imaju dozvolu i drže oružje. Ovaj posao moramo da završimo do 4. avgusta.

"Počeli smo kontrolu kako lica koja imaju dozvolu drže oružje. Protiv vlasnika oružja podnijeto je 116 zahtjeva za podnošenje prijave. Krenuli smo u kontrolu rada streljana", dodala je premijerka. O izmenama krivičnog zakona, kaže da su one pripremljene i biće usvojene. "Usluge psihosocijalne podrške svakdonevno se sprovode, a ukupan broj škola u kojima se sprovodi podrška je 13. Ukupno 57 lekara i psihologa." 

"Jedna od najgorih stvari koja u ovom trenutku može da se desi je politizacija tragedija. Određeni su jedva dočekali da se nešto desi i da zloupotrebe pa bilo kakvu tragediju, pa čak i ovakvu koja je zaista strašna i nezamisliva, i potom organizovanje protesta. Mi smo kao društvo trebali na tim protesjtima da sedimo zajedno i da vidimo šta dalje, a mi smo čuli samo čije se sve smene traže, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija i ukidanje rijaliti programa, što je licemerno jer su nam to tražili ljudi koji su doveli rijaliti programe u Srbiju i lično zarađivali od njih i stavili ih u ustanove za djecu na televizije kao što su bile B92. Od ta 4 zahtjeva jedan je praktično u potpunosti ispunjen, a to je rijaliti programa, ako govorimo o jednom. Neke druge, kao što je Nova, nisu ni pomijenule da želje da ukinu rijaliti, tako da je delimično ispunjen taj zahtjev. Ministri koji su donijeli ostavku, ja ne vidim kakve oni veze imaju sa ovim tragedijama."

"Kao predsjednica Vlade Republike Srbije, u svakom trenutku sam spremna da podnesem ostavku, najveća čast mi je bila što sam obavljala tu funkciju, najveće zadovoljstvo što sam imala priliku da radim za svoju zemlju. I danas ponavljam, spremna sam i računajte da moju ostavku imate na stolu. Ja smatram i razgovarala sam sa predsjednikom SNS Milošem Vučevićem, da je najbolje rešenje raspisivanje izbora do kraja ove godine. Izbori su jedini način kako se na vlast dolazi u demokratskim društvima, nasiljem nikako i nikada."

Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsjednik je rekao da će sačekati neke ljude da dođu na razgovore. "Nasilja je bilo i previše za ovu zemlju od devedesetih godina na ovamo... Dakle, čekaćemo na razgovore da se pojave neki koji će da pokažu malo odgovornosti", rekao je predsjednik. Vučić je rekao da se nada da će se ipak pronaći sagovornike.

"Ako ne, idemo na izbore. Ovo što je Ana rekla znači da idemo ubrzo na raspuštanje Skupštine, jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku, ja kao predsjednik imam obavezu da u narednih 30 dana ponudim drugom premijersku poziciju", rekao je Vučić.  Vučić je rekao da je sada jasno da će biti prevremenih parlamentarnih izbora, da je samo pitanje mjeseca kada će biti održani.