Region

ĆERKA MI PRETUČENA, A DIREKTORKA MI PRETI TUŽBOM! Skandal u beogradskoj školi, učenik se iživljava nad decom godinu dana

Autor Aleksandar Blagić

U Osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Beogradu više od godinu dana dešava se vršnjačko nasilje, a očajni roditelji ne znaju šta da preduzmu kako bi zaštitili svoju decu.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Stefan Stojanovć

U Osnovnoj školi "Dositej Obradović" na Voždovcu u Beogradu se dešava vršnjačko nasilje prema rečima zabrinutog roditelja koji je rešili da obelodani šta se tamo dešava njegovoj ćerci. I.M, otac učenice trećeg razreda, je ispričao da je njegova ćerka u više navrata kući dolazila sa modricama po telu. Prema njegovim rečima, nasilnik je učenik te škole koji ima devet godina i koji već godinu i po dana napada decu bez razloga, a škola mu ništa ne može.

"Reč je o natprosečno inteligentnom dečaku, kojem je dosadno na nastavi, pa se, izgleda, zabavi kada pretuče neko dete iz odeljenja. Nekada to budu veće batine, nekad manje, a uglavnom su na meti deca koja su fizički slabija od njega, pa i moja ćerka. Prvo smo mislili da su to uobičajene školske čarke, ali kada mi je dete došlo kući plavog stomaka, shvatio sam da je situacija veoma ozbiljna. Odmah sam ga prijavio učiteljici i direktorki i, osim praznih obećanja i njegove smanjene ocene iz vladanja, ništa nije preduzeto", započinje priču zabrinuti otac I.M.

Njegov najveći strah je bio kada je ćerka zvala majku iz škole vrišteći na telefon. Taj dečak je njegovu ćerku šutirao, udarao pesnicama i na kraju bacio na sto i davio!

"To je bilo početkom aprila. Posle prvog časa ju je šutirao, udarao pesnicama i na kraju bacio na sto i davio, pa su ga odvukla druga deca. Vrištala je majci na telefon i sva se tresla", navodi I.M.

Devojčica je nakon tog jezivog incidenta bila prevezena u dom zdravlja. Konstatovane su joj lakše telesne povrede.

"Bili smo i u Tiršovoj na ultrazvuku. Srećom da nema nekih većih telesnih posledica, ali je psiholog u toj bolnici utvrdio teške traume. Bili smo i u policiji, gde su samo sačinili službenu belešku i poručili da je odgovorna samo škola jer se u njoj sve i desilo. Kada sam u besu i očaju pozvao direktorku i pitao je zašto moje dete nije zaštićeno u školi, ona je ponavljala da jeste iako sam je pitao i kako je onda tako krvnički pretučena. Čak mi je pretila i tužbom jer sam joj u afektu svašta rekao", dodaje I.M.

Prema njegovim rečima, roditelji nasilnika su upoznati sa ponašanjem svog sina. Otac dečaka nasilnika tvrdi da oni svog sina vode kod psihologa.

"Njegov otac je bio mrtav hladan. Rekao je da oni rade s njim i da ga vode kod psihologa. Čuo sam i da izbacivanje iz osnovne škole nije moguće, već samo premeštaj, a pitanje je ko bi ga primio sa smanjenom ocenom iz vladanja", dodaje I.M.

I.M. se obratio i republičkom prosvetnom inspektoru Vesni Zagorac, ali kaže da nije od nje dobio nikakav odgovor skoro dva meseca. Na kraju je rekao da je pre ovog napada u aprilu na njegovu ćerku, ona bila napadnuta još jednom i da je tada odjurio u školu, ali mu nisu dozvolili da uđe. Kako on kaže, četiri osobe su ga držale da ne uđe.