Region

U LATINSKOJ AMERICI MAFIJA LIKVIDIRALA VIŠE OD 10 DRŽAVLJANA SRBIJE

Autor Anđela Pešić Izvor Kurir

Balkanski kartel glavni u narko poslu, a zbog toga je dosad u Latinskoj Americi likvidirano više od 10 srpskih državljana

Izvor: Kurir/Policia Nacional Kolumbia, elinformador.com.co, Privatna Arhiva

Srpski državljanin Slobodani Marjanovići (40) koji je ubijen u nedelju u Kolumbiji još jedan je u nizu srpskih državljana koji su prethodnih nekoliko godina ubijeni na teritoriji Južne Amerike. Policija prikuplja dokaze, ali prvi rezultati istrage ukazuju da je Marjanović likvidiran u obračunu koji se dovodi u vezu sa trgovinom droge.

Izvor: Kurir/LOBODAN MARJANOVIĆ I DEJAN STANIMIROVIĆ MARKOS

Po sličnom scenariju, tokom prethodnih godina likvidirano je najmanje desetak državljana Srbije na tlu Latinske Amerike. Agenti američke Agencije za borbu protiv trgovine drogom (DEA) smatraju balkansku mafiju jednom od najjačih u tom dijelu svijeta, koja tonama kokaina snadbijeva Evropu. Kao najveći narko-bos označen je Edin Gačanin Tito iz Sarajeva, koji je uhapšen u novembru prošle godine u Dubaiju, ali se pod velom misterije našao na slobodi mjesec dana kasnije.

Kao jedan od njegovih najbližih saradnika, označen je državljanin Srbije Zoran Jakšić, jedan od vođa klana "Amerika", koji je u zatvoru u Peru od 2016. On je 2021. osuđen na 25 godina, a poznat je kao čovjek sa 1.000 lica, jer je često mijenjao identitete.

Izvor: Kurir/ZORAN JAKŠIĆFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Iako u zatvoru, on je najvjerovatnije nastavio da "vodi posao" pošto su kod ovog Srbina, rodom iz Zrenjanina, 2021. u ćeliji pronađena dva mobilna telefona.

- Nedavno hapšenje pripadnika balkanskog kartela pokazalo je da Srbi imaju izuzetno jake konekcije u zemljama Južne Amerike i da iz njih uvoze drogu. Krivičnom prijavom u Srbiji, iako je u zatvoru, obuhvaćen je i Jakšić - podsjeća sagovornik Kurira na nedavnu akciju policije i Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa Evropolom. Ova kriminalna grupa, sumnjiči se za šverc najmanje sedam tona kokaina, a 13 njenih pripadnika je uhapšeno u Srbiji.

Poznavaoci prilika kažu da gotovo nema velike zaplene u Latinskoj Americi ili Evropi, u kojoj se ne hapse i ljudi iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji na ovome rade zajedno.

Izvor: Kurir/APŠENJE BALKANSKOG KARTELAFOTO: MUP SRBIJE

- Postali su lideri u organizaciji prekookeanskog šverca jer su uspostavili odlične kontakte s vrhom kolumbijskih kartela. Međutim, osim milionske zarade na tonama kokaina koji švercuju, ovaj ilegalni posao nosi i rat klanova za prevlast. On se naročito zahuktava posle velikih zaplena, jer one nose ogromne gubitke. Kolumbijski bosovi nikad ne praštaju greške i zbog toga su ih mnogi platili glavom - naveli su izvori, navodeći da su Balkanci već zauzeli vodeće pozicije u kartelima.

Podsjetimo, spekulisalo se da se u Južnoj Americi krije i jedan od najtraženijih bjegunaca, vođa kavačkog klana Radoje Zvicer. Prošle godine, čak se pojavila vijest da je ubijen u Panami ali su te informacije demantovane.

Po sličnom scenariju kao Marjanović, podsjetimo, ranije je ubijen je i Dejan Stanimirović Markos (45), čije je krvavo tijelo, isto kao i tijelo poslednjeg likvidiranog srpskog državljanina, pronađeno pored puta u Kolumbiji. On je likvidan u aprilu u gradu Gvamal i navodno je važio za pripadnika balkanskog kartela. Samo tri mjeseca kasnije, u Ekvadoru je likvidiran Saša Spasić (56) iz Niša.