Region

UČENIK NA ČASU PRIJETIO DA JE "NOVI DJEČAK" SA VRAČARA! Skandal kod Splita - Učiteljica se oglasila, pa DOBILA OTKAZ

Autor Uroš Matejić

Učenika petog razreda prijetio učiteljici i učenicima na času gvozdenom šipkom, rekavši da je on "novi dječak" sa Vračara.

Izvor: Espreso/Tamara Trajković

Školski odbor Osnovne škole u ​​Strožancu, naselju istočno od Splita, donio je u ponedeljak odluku o otkazu ugovora o radu učiteljici Zrinki Perković Dodik uprkos upozorenju Splitsko-dalmatinske županije, koja je osnivač škole, da se takva odluka ne donosi. To su potvrdili u ponedeljak kasno uveče nadležni županijski zvaničnici, piše Danas.hr.

Načelnik županijskog upravnog odjeljenja za obrazovanje, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić rekao je da je po zakonu školski odbor ovlašćen da donosi takve odluke, ali da zbog nepoštovanja preporuke osnivača škole može "snositi posljedice svojih odluka".

"Upozorili smo članove Školskog odbora i preporučili da ne donose ishitrene odluke, posebno ne mjere vanrednog otkaza ugovora o radu. Školski odbor je odlučio kako je odlučio i ukoliko dođe do štete, snosiće posledice svojih odluka", rekao je Đonlić Hini.

Ova odluka uslijedila je nakon ranije konferencije za novinare koju su funkcioneri stranke Most održali ispred školske zgrade, na kojoj se okupilo i više roditelja zabrinutih nakon nedavnog incidenta u toj školi, kada je jedan od učenika petog razreda prijetio učiteljici i učenicima na času gvozdenom šipkom, rekavši da je on "novi dječak", misleći na dječaka koji je priznao da je pucao u školi na Vračaru.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je učiteljica Perković Dodik jedina u toj školi govorila o vršnjačkom nasilju, a na konferenciji su prisutni učenici dali podršku svojoj učiteljici natpisima 'Ne damo Zrinku'".

Većnik Mosta u Županijskoj skupštini Ante Popović izjavio je da je odlukom o raskidu učiteljskog ugovora Školski odbor potvrdio da tolerišu nasilje i da su članovi Školskog odbora (pet za smjenu, a dva protiv). ) stavili interes stranke (HDZ-a) ispred interesa djece.

"Javno pozivam župana Blaženka Bobana da odmah razriješi 'neposlušne' članove Školskog odbora i imenuje tri nova člana koji će se povinovati uputstvima. Ako to ne učini, potvrdiće da je ravnopravno umiješan u ovo blato", rekao je Popović u ponedeljak uveče u pisanoj izjavi.