Region

SNIMAK SPASAVANJA ŽENE IZ KANJONA CRNE REKE, UPALA U LEDENU VODU: Nije bilo ni signala, tijelo uvijali u foliju

Autor Ivana Lazić

Gorska služba spasavanja u nedelju je uspešno izvršila akciju spasavanja Rumljanke koja je upala u kanjon Crne reke.

Izvor: Facebook/Gorska služba spasavanja Srbije - Mountain Rescue Service Serbia

Spasavanje žene (57) iz Rume koja je u nedelju upala u kanjon Crne rijeke uspješno je završeno u nedelju.Transport je bio zahtevan zbog nepristupačnog i eksponiranog terena zbog čega su spasioci GSS-a koristili specijalizovano nosilo i tehnike spasavanja u vertikalnim uslovima. Pored spasilaca Gorske službe spasavanja, učestvovali su i pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Naime, žena je pala tokom planinarske ture, povrijedila se i nakon toga upala u rijeku na potezu od Ljutog krša do Podbukova, a pronađena je kod Golupca.

U akciji spasavanja učestvovalo je oko 10 spasilaca gorske službe, isto toliko vatrogasaca iz Valjeva, a na terenu su bili i šumari. 

Povrijeđena žena odmah je evakuisana, spasioci su fiksirali njeno tijelo, a budući da je upala u ledenu vodu, spasioci su njeno tijelo umotali u specijalnu foliju koja održava tjelesnu temperaturu dovoljno visokom kako ne bi došlo do problema sa funkcionisanjem organa.

Iz GSS-a napominju da je prilikom akcije spasavanja važno da ljudi u problemu kažu gdje se tačno nalaze, a dobro je i da mobilni telefon bude napunjen, kako bi se odredila tačna lokacija i smanjilo vrijeme potrage.

GSS takođe apeluje da povrijeđenu osobu ne treba pomjerati, jer samo jedan pogrešan dodir može biti koban ili osobu učiiti invalidom.