Region

SMIREN JE, NE PIJE LJEKOVE, PRIČA DA ĆE NA SLOBODU! Šta čeka dječaka koji je napravio MASAKR? "Kada navrši 21 godinu..."

Autor Ivana Vlajković

Maloljetnik (13), koji je priznao da je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i dalje je u postupku utvrđivanja uračunljivosti.

Izvor: Espreso/Tamara Trajković/privatna arhiva

Maloljetnik (13), koji je priznao da je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj je ubijeno osmoro djece i školski čuvar i ranjeno šestoro đaka i nastavnica istorije, i dalje je u postupku utvrđivanja uračunljivosti i nalazi se na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu.

Kako se saznaje, maloljetnik je dane proveo u stanju smirenosti i nije mu propisana nikakva terapija. Dječak, navodno, nema nikakve zahtjeve niti se žali na uslove u kojima boravi. Navodi se da su mu rođaci donijeli stvari koje su mu potrebne ali da ga nisu vidjeli. Kako se navodi, stručnjacima koji sa njim vode razgovore rekao je da će se uskoro naći na slobodi.

Iako je dječak mlađi od 14 godina i ne može krivično da odgovara, ne znači da će se naći na slobodi. Dragan Vulević, specijalista za socijalno pravo i bivši načelnik Odeljenja za nadzorne poslove u oblasti porodično-pravne zaštite u Ministarstvu rada, tvrdi da će Centar za socijalni rad tražiti direktno od ljekara koji vrše procjenu zdravstvenog, psihičkog i emocionalnog stanja maloljetnika da se izjasne koji dalji oblik zaštite preporučuju.

Kako objašnjavaju u Advokatskoj komori Beograda, maloljetnicima mlađim od 14 godina svakako mogu biti određene samo vaspitne mjere. Za lakša djela to je ukor, a za teža slijedi pojačan nadzor - bio to nadzor roditelja, usvojioca ili staraoca, ili nadzor u drugoj porodici ili, pak, od strane organa starateljstva. Moguća je i mjera dnevnog boravka u odgovarajućoj ustanovi za vaspitanje i obrazovanje. Zakon kaže da se, ukoliko se ustanove psihički poremećaji, može izreći i mjera upućivanja u posebnu ustanovu za liječenje i osposobljavanje.

"Ova mjera je pandan mjeri bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi kada su u pitanju punoljetni učinioci. U tom slučaju dijete ostaje u psihijatrijskoj ustanovi koliko je potrebno, a kada navrši 21 godinu mjera se može nastaviti u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se izvršava obavezno liječenje i čuvanje odraslih", objašnjavaju u AKB.

Kod nas je to najčešće Specijalna zatvorska bolnici pri beogradskom Okružnom zatvoru, poznatijem kao CZ. Kada bude određivao dalju sudbinu dečaka, centar će morati da uzme u obzir stepen njegovog poremećaja u društvenom ponašanju, težinu djela, pobude, prilike u kojima je živeo, ponašanje posle učinjenog djela...