Region

JEZIVO SVJEDOČENJE - U BEOGRADU U KADI DRŽAO DJETE, A U STANU DJEVOJKU! Zbog ove rečenice shvatila SVE: Nije jela 5 dana

Autor Jana Desovski

Partnerka Uroša P. je do detalja opisala kako je mučio nju, kao i kada je shvatila da njegovo djete živi samo u stanu u Mirijevu u Beogradu.

Izvor: Kurir/Privatna arhiva

"Nisam znala da je djete samo u stanu. Sa Urošem sam u vezi bila od 2019. i te godine sam upoznala i djevojčicu, bila je kod mene tri nedelje. Dvije godine kasnije, u decembru 2021, on se doselio u moj stan. Rekao mi je da je djete kod njegove strine, koja brine o njoj, nisam mogla ni da zamislim šta se dešava. Posumnjala sam u njegovu priču tek kada mi je u svađi rekao da njegova ćerka zbog mene nije jela pet dana".

Ovim riječima je, kako Kurir nezvanično saznaje, I. L. (46), žena sa kojom je otac monstrum Uroš P. (38) živio u stanu u Borči, dok je njegova ćerka (8) živjela zatočena u iznajmljenom stanu u Mirijevu, opisala na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu kako je prvi put posumnjala u ono u šta je vjerovala 15 mjeseci. Nasilje u porodici koje je prijavila I. L. spasilo je sigurne smrti djevojčicu koju je otac držao zaključanu i samu u stanu.

Neuhranjena

Podsjetimo, policija je neuhranjeno djete pronašla u kadi u stanu u Mirijevu 24. marta, pošto je I. L. sa teškim povredama otišla u policiju, prijavila nasilje u porodici i sa inspektorima podijelila svoje sumnje da se u Mirijevu nalazi djete na ivici smrti. Policija je otišla u stan, provalila vrata koja nisu imala čak ni kvaku, i zatekla jeziv prizor, ali ne i oca djevojčice. Posle četiri dana potrage, on je uhapšen na Karaburmi. Na saslušanju u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, otac djeteta nije želio da iznosi odbranu, niti je pitao za zdravstveno stanje svog djeteta.

Kako Kurir saznaje, kao prvi svjedok u istrazi protiv Pašajlića, kome se na teret stavlja nasilje u porodici, protivpravno lišenje slobode, kao i zapuštanje i zlostavljanje maloljetne ćerke i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na djete, saslušana je I. L.  Izvor otkriva da je nesrećna žena do detalja opisala kako ju je Pašajlić 19. marta zatvorio u njen stan u Borči, iz kog je uspjela da pobjegne tek 24. marta.

"Kad je došla u stanicu policije, bila je pretučena, vilica joj je bila polomljena. Ona je detaljno opisala kako ju je Uroš, s kojim je živjela od decembra 2021, pet dana brutalno tukao i maltretirao. Navela je i da je uspela da iskoristi trenutak i pobjegne, kao i da je tek tokom tih pet dana zatočeništva posumnjala da sa Uroševim djetetom iz prvog braka nešto nije u redu. Opisala je da joj je tokom svađe rekao: 'Zbog tebe djete nema pet dana šta da jede', i rekla da je tada prvi put pomislila da je djete samo u stanu, jer je on pet dana boravio pored nje", otkriva izvor Kurira.

U pritvoru

I. L., kako nezvanično saznaje Kurir, rekla je i da je znala da Uroš ima stan u Mirijevu, ali da u njemu nikad nije bila jer su stalno boravili kod nje. "Navela je da je kao izgovor za to što je ne vodi u svoj stan Uroš govorio da je taj stan vrlo mali i da je zbog toga bolje da budu u Borči", dodaje izvor.

Uroš P., podsjetimo, u pritvoru je koji je sud odredio po predlogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, tokom istrage bi trebalo da bude urađeno i psihijatrijsko vještačenje okrivljenog, kao i vještačenje opšteg zdravstvenog stanja djeteta koje je bilo zanemareno.

Institucije na provjeri

Više javno tužilaštvo početkom aprila saopštilo je da je nakon sastanka i konsultacija s koordinatorkom za radno zasnovano nasilje i zamjenikom prvog osnovnog javnog tužioca, koji radi na predmetu, dalo nalog policiji da ispita ima li eventualnih propusta u radu institucija u vezi sa slučajem zapuštanja osmogodišnje djevojčice.

"Policija treba da izvrši provjere u cilju ispitivanja ima li elemenata krivičnog djela nesavjestan rad u službi u postupanju organa starateljstva iz Centra za socijalni rad, lokalne samouprave, koja treba da vodi računa o upisu djeteta u predškolsku ustanovu, a potom i osnovnu školu, kao i u radu nadležne zdravstvene ustanove", saopštilo je tužilaštvo. Djevojčica, podsjetimo, nikad nije izlazila napolje niti ju je otac ikada vodio kod ljekara, a nije upisana ni u školu.

Supruga svjedočila

I. L., koja je živjela u vanbračnoj zajednici s Urošem, otkrila je da je ona pet dana bila zatočena u stanu u Borči i da je uspjela da pobjegne s podlivima po licu i tijelu i polomljenom vilicom. "Ispričala je da to nije bio prvi put da ju je Uroš tukao, kao i da nije smjela da izlazi iz stana bez njegovog odobrenja", kaže izvor Kurira. Navodno je detaljno opisala i da joj je povrede nanio tako što ju je udario glavom u nos i vilicu.