Region

KAZNA ZA BAHATE VOZAČE KOJI NAGAZE PORED BARE! Komšije uvele BRUTALAN zakon, ko god isprska pješake - udarac po džepu!

Autor Jana Desovski

U BiH je kazna za vozača koji isprska pješaka 15 eura.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Možda vam se desilo da tokom šetnje po kiši, kada poželite što prije da stignete do cilja i ostanete manje mokri, naiđe automobil, nagazi pored bare i poprska vas vodom. Često je u pitanju slučajnost, ali u nekim slučajevima i čista zloba, ali da li ste znali da u nekim zemljama neopreznog ili arogantnog vozača možete da prijavite policiji, piše N1 Zagreb.

U BiH kazna od 15 eura

Prema članu 112. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na ulicama BiH, vozač koji se kreće po mokrom putu u naselju dužan je da prilagodi brzinu kretanja vozila kako bi izbjegao da isprska pješake koji se kreću ivicom ulice ili trotoara, prenosi BIHAMK. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 konvertibilnih maraka, odnosno oko 15 eura.

Policija u Bosni i Hercegovini ne vodi posebnu evidenciju o pješacima koji su isprskani na ulici. "Ukoliko se dogodi da vozač namjerno ili slučajno isprska pješaka u toku vožnje, pješak treba da ode u najbližu policijsku stanicu i da prijavi gore navedeno uz napomenu da upiše registarsku tablicu", rečeno je za BIHAMK iz MUP-a Kantona Sarajevo. 

Većina građana Bosne i Hercegovine nije ni svjesna da ovakva kazna postoji, a neki od njih smatraju da nije pravedna, a to je zbog lošeg stanja puteva sa velikim brojem neravnina i udarnih rupa, zbog čega se na putevima stvaraju lokve koje je ponekad nemoguće izbjeći.

Tužili su vozača

BiH je izuzetak u regionu. Srbija nema odredbe za kažnjavanje vozača ako prskaju pješake. Njemački propisi o saobraćaju takođe nemaju član koji se bavi ovom temom. Štaviše, okružni sud u Icehou kod Hamburga presudio je u korist vozača koji je prošao kroz prljavu baru i toliko poprskao par pješaka da su morali da plate troškove čišćenja od 39,60 eura.

Pješaci su tražili od vozača da im plati taj iznos, uz obrazloženje da je šteta mogla da se izbjegne da je vozio tempom "pješaka", ali je sud odbio njihov zahtjev uz obrazloženje da vozači ne moraju da voze brzinom hoda kada pada kiša. Međutim, u nekim državama prskanje pješaka vodom predstavlja ozbiljan prekršaj. Na primjer, u Velikoj Britaniji je propisana kazna do 5.000 funti, odnosno 5.600 eura za djelo nestručnosti, sebičnosti i agresivnosti u saobraćaju. Najčešći oblik kazne za takve vozače je 100 funti (114 eura) i tri kaznena boda, piše BIHAMK.

Takođe, u pojedinim djelovima Kanade kazna za prskanje pješaka ide i do 340 eura, dok je u Japanu ista kazna 50 eura. Ako poprskate ljude vodom ili blatom dok vozite u Australiji, prijeti vam kazna od 115 eura, ali samo ako prskate ljude koji čekaju na autobuskoj stanici, piše Međunarodno udruženje vozača.

Nije kažnjivo, ali je opasno

Treba napomenuti da vožnja automobilom kroz baru velikom brzinom može biti izuzetno opasna zbog situacije kada točak može da izgubi direktan kontakt sa asfaltnom podlogom, a vozilo počne da "kliza", pri čemu vozač gubi kontrolu.

Takođe, nikad se ne zna šta je pod vodom, pa je lako oštetiti gumu, ali i šasiju automobila. Ako voda pređe preko donje ivice branika, postoji opasnost od vodenog udara i motor je gotov jer usisava vodu umjesto vazduha, upozorava Njemački autoklub (ADAC). Napominju i da je tokom vožnje dok pada kiša dobro izbjegavati naglo kočenje zbog opasnosti od proklizavanja.