Region

KAKO JE RAĐENO VJEŠTAČENJE PAŠAJLIĆA - Evo šta su utvrdili u "Lazi": Monstrum dobio starateljstvo - ko je sad odgovoran?

Autor Ivana Lazić

Kada je rađena procjena ponašanja Uroša Pašajlića on je bio psihički stabilan, potvrdio je jedan od učesnika u procesu.

Izvor: Kurir/Privatna arhiva

Osmogodišnja djevojčica, žrtva svog oca Uroša Pašajlića (38) u stanu u Mirijevu, jedva je preživjela psihičku i fizičku torturu. Uroš se dok mu je supruga bila trudna 2015. godine liječio na klinici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, odakle je krajem iste godine otpušten. I dalje ostaje nepoznanica kako je djevojčica toliko dugo ostala ispod radara državnih institucija. 

"Pašajlić je 2016. podnio zahtev za starateljstvo, a Centar za socijalni rad je iste godine podnio tužbu da se majci oduzme starateljstvo u potpunosti, a ocu djelimično. Tada su sudski vještaci klinike "Laza Lazarević" počeli vještačenje njegovog ponašanja", podsjeća izvor.

Jedan od učesnika u procesu kaže da je u trenutku kada je vršena provjera za Pašajlića on bio psihički stabilan.

"Tokom vještačenja njegovog ponašanja, jedino što se na osnovu Pašajlićevog ponašanja, brige i obezbijeđenosti moglo zaključiti je da je on podoban roditelj. To se pokazalo kao tačno, ali samo u kraćem narednom periodu. U ovakvim porodicama, odgovornost nakon presude uglavnom je na Centru za socijalni rad koji je u obavezi da prati situaciju i odnos roditelja i deteta", kaže sagovornik i objašnjava:

Zakazao sistem

Advokat i bivši sudija Goran Petronijević kaže za Kurir da je u slučaju zanemarivanja djevojčice zakazao sistem.

"Evidentno je da se radi o čovjeku sklonom zloupotrebi narkotika. Međutim, to automatski ne znači da je nepodoban za roditeljsko staranje, ali je to morao da bude signal za sve institucije da moraju da nastave da prate porodicu s posebnom pažnjom. Centar za socijalni rad je morao da odredi jednog posebnog radnika da nadzire porodicu. Nevjerovatno je da čak nisu znali da dijete uopšte nije krenulo u školu", kaže Petronijević.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu u srijedu je saopštilo da se osumnjičeni Uroš Pašajlić branio ćutanjem, ali i da je kratko rekao da je u dužem vremenskom periodu koristio opojne droge i alkohol.

"Činjenica jeste da konzumiranje alkohola i narkotika mijenjaju svijest, ali to ne znači da je neko neuračunljiv i da samim tim ne može da bude osuđen na zatvorsku kaznu. Čak i da je krivično djelo učinjeno pod dejstvom alkohola i opijata, psihijatrijskim vještačenjem se procjenjuje psihičko stanje korak unazad, prije konzumiranja, i utvrđuje da li je neko psihički zdrav ili nije", objašnjava advokat Nemanja Govedarica.