Region

OGLASIO SE VRTIĆ IZ ZEMUNA GDJE SU DJEČACI ZLOSTAVLJALI DRUGA! "SAMO SU SU ISTRAŽIVALI POLNE RAZLIKE, RODITELJIPANIČE!"

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Kako je otac prijavio, dJečak je iz vrtića došao sa povredama oko anusa, a navodi se da su dvojica dJečaka (6) zlostavljala dIJete.

Izvor: MONDO

Nakon prijave roditelja čija dJeca idu u predškolsku ustanovu "Povratak prirodi" u Zemunu o tome da dvojica dječaka seksualno zlostavljaju vršnjake u vrtiću, oglasio se i sam vrtić koji je uputio poruku roditeljima. Poruku koju su poslali prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani roditelji, Povodom pritužbi roditelja o dešavanjima u objektu na Pregrevici obaviještavamo vas sledeće: Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primjećeno neprimjereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila prije svega individualne razgovore sa djecom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te djece.

Stručni saradnici i vaspitači su sa djecom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su djeca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posljedice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posljedice).

Uzimajući u obzir razvojni uzrast djece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbjegavanja etiketiranja djece, i neprimjerenog davanja se*sualne konotacije njihovom ponašanju. Na ovom uzrastu djeca nisu svjesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmjerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primjerom i kroz otvoren razgovor.

Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog djelovanja i širenja panike među roditeljima. U cilju jačanja međusobnog povjerenja, uz poštovanje privatnosti svakog dijeteta i njegove porodice, molimo vas da nam se blagovremeno obratite ukoliko imate potrebu za individualnim sastankom. Stručni tim Povratka prirodi".

Takođe se oglasilo i tužilaštvo o ovom slučaju. "PS Zemun obavijestilo je danas dežurnog zamijenika Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je roditelj prijavio da je njegovo dijete od 5 godina ima povrede po tijelu te da mu je povrede nanijelo drugo dijete istog izrasta u vrtiću. Ocijenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog djela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer djeca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Zbog toga je naloženo policiji da obavijesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrdjivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takodje je naloženo da se izvjesti prosvjetna inspekcija kako bi preduzela mjere iz svoje nadležnosti."