Region

VELIKA PROMJENA! BAKŠIŠ U SRBIJI POSTAJE DIO RAČUNA?

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Bakšiš u Srbiji mogao bi uskoro da se nađe kao stavka na fiskalnom računu.

Kafići i restorani su otvoreni u BEogradu nakon više od mesec i po dana od uvošenja vanrednog stanja. Funkcionišu u uslovima koji moraju ispunjavati kriterijume obavezne dezinfekcije i socijalne distance kao i nošenja zaštinih maski i rukavica od strane konobara.
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede HORES uputiće ministarstvima turizma i finansija inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove. Na ovaj način bi bakšiš u Srbiji mogao uskoro da se nađe kao stavka na fiskalnom računu.

Predsjednik ovog udruženja Georgi Genov kazao je da je njihov predlog da bakšiš bude 10 odsto do iznosa računa. Pojasnio je da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da bude obavezna ili da se ostavi mogućnost gostu da izabere da li će da je da jer postoji mogućnost da neće biti zadovoljan uslugom. 

Ugostitelji traže uvođenje napojnice u legalne tokove jer inspektori ne tolerišu višak novca u kasi i zbog toga im pišu kazne i zatvaraju lokale. "Glavna dilema je da li da bude obavezno ili dobrovoljno. Postoji mogućnost da se na račune uvede stavka "servis" i da za potrošača bude obavezna 10 odsto, a da se ne oporezuje do tog iznosa. Druga opcija je da onaj ko nije zadovoljan uslugom ima mogućnost da ne plati taj iznos", kaže Genov.