Region

OVO JE POZNATI BIZNISMEN KOJI JE IZVRŠIO SAMOUBISTVO! Posedovao hotel, šoping centar i trgovinu sa posebnim SIMBOLOM

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Salko Džananović, biznismen iz Bosne i Hercegovine koji je danas izvršio samoubistvo, je posedovao šoping centar i poznati hotel u kojem su redovni gosti bili reprezentacije iz inostranstva koje su dolazile.

Izvor: Avaz TV/Youtube/Printscreen

Ugledni privrednik iz Zenice u Bosni i Hercegovini Salko Džananović izvršio je samoubistvo danas u svom stanu u ovom gradu, u Bosni i Herecegovini. Prema rečima dežurnog iz Operativnog centra MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), samoubistvo se dogodilo u ulici Sestara Ditrih, piše portal “072info”, a prenosi sarajevsko “Oslobođenje”.

Samoubistvo je počinio S. DŽ. rođen 1960. godine u Zenici, i to iz vatrenog oružja. Na licu mesta dežurni mrtvozornik je konstatovao smrt“, naveli su iz MUP-a ZDK.

Ko je Salko Džananović?

On je sa svojom porodicom 29. februara 2008. godine otvorio šoping centar "Džananović", kao i hotel "Zenica" koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Tada je otvoreno 1.500 novih radnih mesta.

Svoj posao je prvenstveno pokrenuo sa prodajom banana zbog čega su simbol njegovih maloprodajnih, veleprodajnih objekata, ali i na njegovom šoping centru bile banane. Hotel "Zenica" je bila baza gostujućih reprezentacija koje dolaze u Zenicu tokom kvalifikacionih takmičenja u svim sportovima. Izgradnjom ovih objekata promenio se izgled Zenice jer su se na tom mestu godinama nalazile ruševine započetog i nikada završenog projekta.

Sredinom septembra 2022. godine, Džananović je prodao ceoi biznis Senadu Džambiću i “Bingo” grupaciji.

"Prodate su obe firme, ustvari kompletan biznis, trgovina, veleprodaja na Bristu, hotel, centar. Gospodin Džambić je prethodno sa saradnicina skenirao poslovanje, kapacitete i sve što imamo i s čim radimo. Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo za desetak dana. Završene su i sve finansijske transakcije, sve", rekao je Džananović nakon prodaje.

Džananovićeve firme zapošljavaju oko 140 radnika na više lokacija, ali u objektima u njegovom vlasništvu nalazi se biznis u kojem radi višestruko više radnika i desetine unajmljenih prostora. Zbog zdravstvenih problema Salko se poslednjih godina povukao iz privatnog biznisa i posao je preuzeo njegov sin Ajdin.

Početkom maja 2015. godine položen je kamen temeljac za novu džamiju u zeničkom naselju Brist, koju su svojim sredstvima sagradili zenički preduzetnici Jesenko i Salko Džananović. Polaganju kamena temeljca, čime je počelo ostvarenje sna porodice Džananović, prisustvovali su imami Medžlisa islamske zajednice Zenica, meštani naselja Brist i drugih zeničkih naselja. Tačno dve godine kasnije, džamija Safija vakifa Salke i Jesenka Džananovića je svečano otvorena.

Salko Džananović šoping centar i hotel Zenica
Izvor: Youtube/Zenicablog