Region

PRIŠTINA DEMANTUJE TVRDNJU U KOJOJ JE ONA PODIGLA BORBENU PRIPRAVNOST!

Autor Miloš Miranović Izvor Pobjeda

Izjave da je Kosovo podiglo stanje pripravnosti su potpuno neistinite i dio su propagande dvojca Srbija - Rusija - poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, a prenosi KoSSev.

Izvor: Kurir

Da je Priština navodno podigla borbenu pripravnost, nakon pisanja pretežno medija u Beogradu, izjavio je sinoć i srpski predsjednik, saopštava Pobjeda

Aleksandar Vučić je u video poruci na Instagramu, govoreći prvenstveno o tome što je poglavar Srpske pravoslavne crkve juče vraćen sa prelaza Merdare, ali i o trenutnoj situaciji i zaštiti Srba na Kosovu, pomenuo i navodno naoružavanje Albanaca, podsjeća KoSSev.

- U skladu sa tim, a poslije naoružavanja Albanaca i poslije podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mjere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju - kazao je sinoć on u ovom obraćanju.

Priština se sinoć o navodima iz Beograda nije oglašavala, ali je iz kosovskog MUP-a danas demantovano da su podigli bezbjednosne snage, optuživši Srbiju za „propagandu“, zajedno sa Rusijom, ali i za onu stranu koja ima za cilj „destabilizaciju i rat“, piše Pobjeda

- Izjave da je Kosovo podiglo stanje pripravnosti su potpuno neistinite i dio su propagande dvojca Srbija - Rusija. Kosovo nema agresivan pristup i osvajačke težnje kao Srbija. Kosovo ima za cilj mir i stabilnost, dok Srbija ima za cilj destabilizaciju i rat - naveo je Svećlja.

Sa druge strane, podsjetio je da je Srbija ta koja je podigla stanje borbene gotovosti i „naređuje postavljanje novih barikada“, ali, kaže on, „kako bi zaštitila kriminalne grupe na sjeveru“.

- Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla stanje vojne pripravnosti, te naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu - napisao je Svećlja na Fejsbuku.

Svećlja kaže da Prištinu, sa druge strane, „ne zanima rat“, te su oni samo posvećeni „borbi protiv kriminala i terorizma na Kosovu“, a da je to ono što Srbiju i koči, piše Pobjeda

- Srbiju to koči, jer je godinama podržavala kriminalne grupe na sjeveru zemlje u svim oblicima - ocijenio je Svećlja.

Ujedno je optužio predsjednika Srbije da, prema njegovim riječima, želi da „po svaku cijenu naruši demokratske vrijednosti Kosova“.

- Kad god borba protiv kriminala otkriva da je legitimno vršenje vlasti u našoj zemlji na korist svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost, Srbija na čelu sa Vučićem po svaku cijenu pokušava da naruši demokratske vrijednosti koje naša zemlja promoviše i nastaviće da štiti - rekao je Svećlja.

Ono što Kosovska policija radi, dodaje Svećlja, je samo sprovođenje mandata i svakodnevni zadaci – „a ne priprema za rat“.

- Tu su njihovi svakodnevni zadaci, a ne priprema za rat. To važi i za Kosovske bezbjednosne snage koje obavljaju svoje svakodnevne dužnosti, a nije riječ ni o podizanju pripravnosti ili angažovanju rezervista - naglašava Svećlja.

Podsjetio je i danas da su kosovske institucije u bliskoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima, radeći na tome da se „ovo pitanje riješi bez ikakve moguće eskalacije“, navodi Pobjeda

- Ta činjenica očigledno koči Srbiju, koja čini sve da barikade donesu čak i ljudske žrtve, o čemu svjedoče uzastopni oružani napadi na policajce, pripadnike Euleksa i nedavno na KFOR - poručio je Svećlja.

Ujedno je Beogradu poručio da se sa barikadama „bori za suverenitet susjedne države“.

- Sa barikadama kao oruđem, Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet susjedne države – Kosova, a mi smo zainteresovani da se borimo protiv kriminala i kriminalnih grupa unutar naše države, ma ko oni bili - naglasio je Svećlja. zaključuje Pobjeda