Region

VANREDNA SITUACIJA U PIROTU! BIJELI OBLAK NADVIO SE NAD GRADOM! Škole neće raditi, oglasio se gradonačelnik

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Nakon curenja amonijaka u Pirotu proglašena je vanredna situacija.

Izvor: MONDO/STRAHINJA STOJANOVIĆ

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i šef Gradskog štaba za vanredne situcije je na konferenciji za medije rekao da je u tom gradu proglašena vanredna situacija. On je tom prilikom rekao da škole u ponedeljak neće raditi, prenosi Plus online.

Na dijelu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja u 16.36 časova došlo je do prevrtanja jedne vagon-cisterne tovarene amonijakom. Čak 51 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom, od kojih su dvije teško povrijeđene.

Pirot je nakon curenja velike količine amonijaka iz željezničke kompozicije prekriven bijelim oblakom, pa se savjetuje da ukoliko se nalazite u blizini ne izlazite napolje i zatvorite prozore, a ukoliko ste u vozilima ne palite klimu. Ako se nalazite na ulici stavite masku ili uđite u najbliži objekat.

U željeznickoj kompoziciji bilo je 20 vagona. Nekoliko vagona je iskliznulo iz šina. Jedan vagon upao je u rijeku Nišavu, što je u konkaktu vode, amonijaka i vazduha izazvalo burnu hemijsku reakciju. Policija je blokirala auto-put, ali i magistralni put od Pirota ka Beloj Palanci, a saobraćaj se usmjerava alternativnim putem preko mjesta Ponor.