Region

"DA VIDITE SLIKE, IZGUBILI BISTE VOLJU ZA RUČKOM" - Dječaku (9) eksplodirala petarda u ruci, IZGUBIO PRSTE

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Dječak će morati na još nekoliko složenih operativnih zahvata.

Izvor: promo/videonet

Nakon što je petarda pekjuče uveče u Zagrebu eksplodirala u ruci devetogodišnjaku, ostao je bez svih prstiju na lijevoj ruci osim palca. Doktori su mu u operacionoj sali satima spašavali šaku, a kako je sinoć rekao doktor Anko Antabak, specijalista dečje hirurgije, dječak će morati da ode na još nekoliko operacija. Dječak se nalazi u jedinici intenzivne njege i još uvek nije pri svijesti.

"Dijete je dobro, stabilno je. Nema komplikacija. Prošlo je 24 sata otkako smo ga primili na liječenje. Sprovode se sve standardne mjere koje zahtjeva tako teško povrijeđeno dijete", rekao je za Dnevnik HTV-a dr Antabak iz KBC-a Zagreb.

Dodao je da će dječak morati na još nekoliko složenih operativnih zahvata, a kakav će biti definitivni ishod liječenja - to, nažalost, niko ne zna, kaže doktor i dodaje kako liječenje može potrajati i nekoliko mjeseci, čak i godina.

,,Molimo vas da proširite upozorenje. To se nažalost događa svakog Božića. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je povrijeđeno. Pazite šta imate po fiokama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze šta im djeca rade. Mi koji se bavimo povrijeđenom djecom i koji imamo iskustva dugi niz godina teško smo primili ovog dječaka. On će ostati trajni invalid i došao je životno ugrožen zbog nemara. Radi se o povredi šake s nemogućim rekonstrukcijama", rekao je danas na konferenciji za medije primarijus Milivoj Novak iz KBC-a Zagreb i dodao:

"Čini se da je reč o sredstvu kakvo se ne koristi s djecom i djeca ga ne koriste. Dijete je bilo ugroženo i s respiratorne strane. Ostaće sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao hirurg radio, sad smo rekonstruisali koštane defekte. Da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom. Mi sada moramo biti srećni da je dijete živo. Njemu je bio ugrožen disajni put zbog dima i plamena", rekao Milivoj Novak iz KBC-a Zagreb.