Region

PRIJAVA KOSOVA ZA ČLANSTVO U EU POTPISANA!

Autor Miloš Miranović Izvor Vijesti

Kurti kazao da će potpisanu aplikaciju za članstvo danas predati Češkoj, koja predsjedava EU.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Premijer Kosova Aljbin Kurti, predsjednica Vjosa Osmani i predsjednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca potpisali su danas zahtjev za članstvo Kosova u Evropskoj uniji, na svečanosti u Prištini, saopštavaju Vijesti

Kurti je rekao da je potpisivanje prijave istorijski trenutak za tu zemlju i najavio da će danas potpisanu aplikaciju za članstvo predati Češkoj, koja predsjedava EU. "To je istorijski trenutak kojim želimo da otvorimo novo poglavlje", naveo je Kurti.

Rekao je da je ovim preduzet prvi korak ka ostvarivanju "težnji i neraskidivog zalaganja našeg naroda za mir, slobodu, jednakost i pravdu, naše jasne evropske i evroatlantske orijentacije i društvenog i političkog konsenzusa da je budućnost naše zemlje u EU".

Dodao je da će napredak Kosova zavisiti od posvećenosti reformama za unapređenje demokratije, vladavine prava i ekonomskog razvoja, pišu Vijesti

 "Brzina kojom ćemo se kretati zavisi od nas", dodao je Kurti, prenijeli su prištinski mediji.

Osmani je današnje potpisivanje takođe nazvala istorijskim korakom.

"Danas je istorijski dan i istorijski trenutak jer je 14. decembar značajan datum u modernoj istoriji Republike Kosovo, jer njime obilježavamo osnivanje naše vojske i podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. Za Kosovo i njegove građane nikada nije postojala druga alternativa. Ovaj čin je posvećen svim građanima naše zemlje, ali prije svega ovaj trenutak posvećen je svakom djetetu, ženi i čovjeku Kosova", kazala je ona, pišu Vijesti

Osmani je rekla da je Kosovo zemlja ljudskih prava, slobodnih medija, garant vjerskih sloboda i dodala da je put najmlađe države na starom kontinentu jasan.

Kosovo zaslužuje da postane zemlja kandidat u Evropskoj uniji, rekao je predsjednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca.

"Danas je važan dan za Kosovo. Okupili smo se sa velikim ponosom i posvećenošću da potpišemo pismo zahtjeva za članstvo u EU", rekao je Konjufca.

Tagovi