Region

IRENA IZ BEOGRADA IMA DVIJE MATERICE, DVA GRLIĆA I DVIJE VAGINE: Zatrudnjela sam kao studentkinja, A ONDA SE DESILO OVO!

Autor Mia Radulović Izvor Kurir

Irena ima dvije materice, dva grlića i praktično dvije vagine!

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Ova Beograđanka je fenomen i, uprkos izuzetno rijetkoj anomaliji, uspjela je bez po muke da rodi dvoje djece! A to ženama s dvije materice i ne polazi za rukom.

Saznanje da ima dvije materice bilo je šokantno za vrlo mladu djevojku, a nije se malo iznenadio ni ginekolog koji joj je radio ultrazvuk. Jer ova anomalija pogađa svega između 0,1 i 0,5 odsto žena, piše Kurir.

"Bila sam mlada kada sam otkrila da u meni postoje dvije materice, dva grlića i da imam tzv. vaginalni septum, odnosno pregradu koja vaginu dijeli nadvoje. Imam i dva jajnika, ali to je normalno", kroz smijeh kaže za Kurir Irena Eklemović i dodaje da je jedan jajnik povezan s jednom matericom, a drugi s drugom.

I na snimku s ultrazvuka, koji nam pokazuje, vide se dvije materice, koje, onako malo ukoso jedna pored druge, izdaleka liče na neke mačje oči u stomaku. A iznad obje materice vidi je po jedan jajnik.

"Još dok sam bila u stomaku majke, kako su mi doktori objasnili, u vrijeme kada je trebalo da mi se obrazuje materica, dogodilo se podvajanje u podjeli gena i duplirali su mi se i materica i grlić, a praktično su stvorene i dvije vagine tom pregradom. Porasla sam a da toga nisam bila svjesna. Menstrualni ciklusi su mi oduvijek normalni i uredni, problema nisam imala ni sa odnosima, niti sa bilo čime", priča Irena za Kurir.

Iako mnoge žene s ovim fenomenom ne mogu da zatrudne, Ireni je to pošlo za rukom bez problema. I to kad se nije ni nadala, ni planirala. Upravo s trudnoćom je i saznala da je fenomen i da ima nešto što su mnogi ljekari gledali samo u udžbenicima, piše Kurir.

KOD IRENE SVE DUPLO

- dvije materice

- dva grlića

- dvije vagine

- dva djeteta

- dva imena ima svako dijete

- dva braka

- dva razvoda

- dva fakulteta

"Zatrudnjela sam još kao studentkinja. Bilo je to vrijeme devedesetih, prošli vijek, tad nije bilo normalno, kao sada, da tinejdžerke i vrlo mlade djevojke idu na ultrazvuk. I na ultrazvuku na koji sam otišla kako bih utvrdila trudnoću saznala sam da imam dvije materice i sve pomenuto što je s njima išlo. Moja beba bila je u desnoj materici. Bio je to šok za šokom", sjeća se Irena.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Sa 21 godinu prva dilema bila joj je - roditi ili ne?

"Nije bilo lako. A onda sam u GAK "Višegradska" srela neku Crnogorku, pacijentkinju, koja mi je rekla: "Džaba ti i škole, i karijera i provod i sve, ako se ne ostvariš kao majka. Kad ti se već dalo..." Tu sam prelomila. Potom su mi i sami doktori rekli da nisu sigurni ni kako bi mi izveli abortus i da sam ga htjela jer je slučaj i previše komplikovan" kaže Irena.

Ovu visokorizičnu trudnoću vodio joj je sada već pokojni prof. dr Aleksandar Petronijević, koji je porodio i njenu majku, a i Irenu te 1996. Hormonska terapija se podrazumijevala.

"Išla sam i u Institut za majku i dijete na genetska ispitivanja, koja su sada aktuelna i žene ih rade o svom trošku, a tada su bila rijetkost i ulivala su strah zbog sumnji na genetske anomalije bebe upravo posle otkrića moje anomalije. Srećom, sve je bilo u redu", priča Irena, koja nastavlja:

"Plašila sam se kako će biti proteći trudnoća, da li ću izgurati do kraja, šta će biti s bebom... Desna materica je potisnula lijevu i ostalo je dovoljno prostora se se beba razvije. Iako se uz moju anomaliju djeca rađaju prijevremeno i sitna su, manja od 2.500 grama, Filip Lav je imao 3.350 grama i iznijela sam cijelu trudnoću.

BILO I ŠALE, PA JE DJEVOJCI KOJA NEMA MATERICU REKLA: DA TI DAM JEDNU

Boravak u bolnici je muka za mnoge, ali je nerijetko šala način da se prebrode teški dani, piše Kurir.

"U "Višegradskoj" sam upoznala djevojku koja nije imala matericu. Šalile smo da ću joj ja dati jednu", kaže Irena.

Porođaj prirodnim putem nije dolazio u obzir, da se beba ne bi zaglavila. A ovaj svakako nije bio ni moguć jer dječak bio popreko okrenut. Kako se nagutao plodove vode, bio je u hipoksiji i reanimiran je.

Stigla je Irena da kao studentkinja rodi još jedno dijete - Stefana Vuka, 1999. I on je začet prirodnim putem.

"I drugi put je beba bila u desnoj matrici. Očigledno je dominantnija u odnosu na lijevu, mada su iste veličine. Embrioskopiju, u to vrijeme najnoviju metodu, radio mi je prof. dr Aleksandar Ljubić. Sa svim tim iglicama gledao je da li je plod u redu. I sa Stefanom Vukom je sve bilo dobro, rođen je sa 2.900 grama. Jedino što je krenuo porođaj, pa su jedva stigli da izvedu hitan carski rez", kaže Irena i dodaje da su obje bebe odmah išle na intenzivnu njegu i u inkubator baš zbog mamine anomalije.

I posle svega, Irena je zadovoljna. Opet bi, kaže, isto:

"Mislila sam da mi je oduzeta mladost, ali i s djecom sam stigla da završim dva fakulteta, izlazim, putujem i ostvarim se i poslovno. Sinovi su sada na fakultetu, a u neku ruku smo i drugari iako me poštuju kao majku. Naravno, ne bih sve ovo mogla da nisam imala podršku porodice...

NIŠTA NE MIJENJAJU JER SVE SAVRŠENO FUNKCIONIŠE

Nijednog momenta niko nije predlagao operaciju.

"Pošto sam saznala da imam dvije materice tek kad sam zatrudnjela, a kako je potom sve prošlo u redu, nijedan doktor nije pomišljao na operaciju, niti prepravke. Što bi mijenjali nešto što savršeno funkcioniše", kaže Irena.

DUPLA MATERICA

- medicinski uterus duplex, uterus didelphys

- nastaje zbog greške tokom embrionalnog perioda razvoja

- materice se razvijaju iz oba Milerova kanala, umjesto da nastane jedna materica spajanjem ta dva kanala

- često se uz nju nalazi i duplirani grlić materice i duplirana vagina

- 0,1-0,5% žena ima duplu matericu