FOTO!

TORBA 205, EŠARPA 140, KRAVATA 100 eura: Poslije naplate ulaza, bura zbog cijena u crkvenoj prodavnici Hrama Svetog Save

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Cijena torbi, ešarpi i kravata u Hramu Svetog Save iznenadila je ljude.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Najveći pravoslavni hram, Hram Svetog Save ima razvijen sajt na kom možete pronaći brojne informacije o ovom vjerskom objektu. Tu su i podaci o rasporedima bogosluženju, sveštenstvu hrana, kulturnom životu, vjeronauci, ali i onlajn prodavnica u kojoj se nalazi veliki broj proizvoda - od sveća do ešarpi koje koštaju oko 140 eura, i kravate od oko 100 eura.

Tako se metalna ikona Bogorodice trojeručice može kupiti za oko 750 eura, dok Biblija sa postoljem košta oko 310 eura.  Među skupljim proizvodima nalazi se i, pomalo neočekivano, kožna torba "Mozaik". Ova torba dolazi u više modela i u nekoliko različitih boja. Kako se navodi, u pitanju je ekskluzivna kolekcija "Mozaik", a cijena je, iz tog razloga oko 205 eura. 

Podsjetimo, naplata ulaza u Hram Svetog Save počela je 1. oktobra. Da bi vodiči unutar hrama govorili o pravoslavlju, ali i arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, neophodno je da se plati ulaz. Vodiči su ukazali na to da je problematično što se naplata ulaza uvodi pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u hram.

U Sektoru za turizam Hrama Svetog Save za Euronews Srbija navode da će ulaznica koštati 3 eura po osobi i da će biti ista "bez obzira na nacionalnost i vjeroispovest". Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta djeca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore I Republike Srpske, kao i sve posjete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Pogledajte cijene proizvoda koji se mogu kupiti u Hramu Svetog Save: