Region

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE INCIDENTA UOČI PRAJDA U BEOGRADU: Centar grada blokiran, policija svuda, privedeno više ljudi!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Uoči Prajd šetnje u Beogradu, izbili incidenti. Policija u centru grada, ulice zatvorene, pogledajte!

Izvor: Milan Maricic/ATAIMAGES

Najmanje 3.000 policajaca biće direktno zaduženi na obezbjeđivanju današnje šetnje u okviru Evroprajda. Osim policajaca na ulicama i u dijelovima grada kuda će se kretati povorka Prajda, broj angažovanih pripadnika bezbjednosnih snaga u uniformi ili civilu biće znatno veći - ukupno oko 6.000 ljudi.

DESIO SE PRVI INCIDENT U CENTRU GRADA

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica učesnika skupa protiv manifestacije “Evroprajd 2022” privedena su u blizini Crkve Svetog Marka oko 12 časova. Došlo je i do incidenta, nakon što su protivnici Prajda flašama gađali automobile, psovali okupljene novinarske ekipe i ušli u raspravu sa policijskim službenicima.

NOVI INCIDENTI U BLIZINI SKUPŠTINE

Do sukoba protivnika Prajda i policajaca došlo je u blizini Skupštine. Prema nezvaničnim informacijama, raščinjeni monah Antonije je najprije izdvojen iz mase, a potom je uveden u policijsku maricu. Policija u ovim trenucima navodno potiskuje demonstrante niže ka Skupštini. Privedeno je nekoliko osoba.

Fokus tokom današnjeg dana biće na očuvanju bezbjednosti učesnika Parade ponosa, kojih će biti u nekoliko puta manjem broju nego učesnika kontrašetnje. Prema nezvaničnim procenama, urađenim dan pred Prajd, u takozvanoj "porodičnoj šetnji" koja će okupiti i razne ekstremiste i desničarske organizacije, biće najmanje 10.000 ljudi, a gornja granica je procjenjena na između 15.000 i 20.000 učesnika.

"Današnji cilj je da se te dvije različite povorke nigdje ne susretnu", kaže izvor iz MUP-a.

Zbog visokog rizika po bezbjednost učesnika šetnje Prajda, najveći broj aktivnih policajaca će obezbjeđivati ovaj skup, na kome će biti i dvadesetak stranih zvaničnika i funkcionera. Dolazak su najavili i neki ambasadori. Povodom odluke Ustavnog suda koji je odbio žalbu koju su uputili organizatori "Evroprajda" zbog odluke MUP-a da zabrani šetnju, oglasili su se organizatori Prajda i rekli su da će šetati po svaku cijenu i da planiraju da iskoriste svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost.

"Kao aktivisti koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na protest ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Prajd parka na stadionu Tašmajdan. Ako je vjerovati Ministru unutrašnjih poslova i presudi Upravnog suda, koji je odbio žalbu organizatora, EuroPride šetnja je od strane ovog ministarstva zabranjena. Međutim, mi, kao aktivisti, koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na protest ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Prajd parka (Stadion Tašmajdan). MUP je o ovom skupu obavješten. Nakon protesta, okupićemo se na stadionu Tašmajdan, gdje će se program održati po prvobitnom planu. Vjerujemo da je današnji dan od istorijskog značaja za LGBTI+ zajednicu u Srbiji i regionu", stoji u saopštenju organizatora.

Ruta Prajda je javna i nije skrivena - okupljanje je zakazano za subotu, u 17 časova, a šetnja će ići ovom trasom: Ustavni sud, Bulevar kralja Aleksandra, park Tašmajdan, Beogradska, Ilije Garašanina, stadion Tašmajdan (Pride Park). Ruta kontrašetnje nije definisana. Prema nezvaničnim navodima, na njoj će se okupiti gotovo sve desničarske formacije: od “noćnih vukova”, do organizatora Porodične šetnje, koji unutar sebe imaju antivaksere, antiglobaliste... Prema dosad dostupnim podacima, kontrašetnja će krenuti najvjerovatnije od nekog crkvenog objekta. Okupljanja ovih grupa moguća su već u jutarnjim časovima i namera je da se grupišu na više mjesta u gradu. Obje šetnje je zabranio MUP Republike Srbije.