Region

VUČIĆ UŽIVO SAOPŠTIO: Ana Brnabić je mandatar nove Vlade Srbije!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti povodom izbora mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

Izvor: Pink/screenshot

"U skladu sa Ustavom i razgovorima 10 izbornih lista i konsultacija donio sam odluku. Predlažem Narodnoj skupštini Srbije Anu Brnabić za premijera Srbije", rekao je predsiednik Srbije u obraćanju uživo.

Na osnovu ustavnih ovlašćenja, predsiednik Republike predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsiednika Vlade, pošto je saslušao mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

"U skladu sa Ustavom, nakon što sam saslušao mišljenje predstavnika izbornih lista, donio sam odluku o predlogu kandidata sa predsiednika Vlade Srbije. Odluka je bila komplikovana i složena, i unutar najveće stranke u zemlji, i sva tri kandidata za predsiednika Vlade će biti članovi Vlade. Kada je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića nijedna strana nije prevagnula, jer imaju jaku podršku u stranci. Predlažem Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsiednika Vlade", rekao je Vučić na početku obraćanja.

"U Anu imam bezgranično povierenje. Kada je jedan od poslanika rekao da je Ana satanizovana, u tom trenutku sam odlučio da izaberem Anu. Ona je bila satanizovana. Ona je u stanju da čini teške stvari od kojih ljudi bieže. Ona radi stvari koje svi drugi izbjegavaju. Ponosan sam što imam takvog saradnika. Zato za najvažniju funkciju u zemlji predložim sposobnu, marljivu i prije svega lojalnu Srbiji", obrazložio je predsjednik.

"Biće mnogo promjena u vladi, pred nama su veliki zadaci. Ovo je naš dogovor, ovdje su i Ana i Miloš i Siniša, kod nas nema trzavica i problema. Mi smo za ovo vrijeme postali prijatelji i znamo šta radimo. Znamo koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost", dodao je predsjednik.

"Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima. Sva tri kandidata biće važni članovi vlade", rekao je predsjednik.

Kako je rekao, Brnabić neće biti premijer sve četiri godine, već do 2024. godine.

"Ivica Dačić će takođe imati važnu funkciju, imaće i funkciju koordinatora službi bezbjednosti. Siniša Mali, u kog imam ogromno povjerenje, biće jedan od potpredsjednika Vlade. Mislim da će Miloš unijeti dodatnu dozu stabilnosti i odgovornosti, i pripremiti se u nekom budućem periodu za važne dužnosti, kao i Siniša što se priprema", kazao je Vučić.